Producties 22/23

Met veel plezier presenteren we de voorstellingen die we in het nieuwe theaterseizoen zelf maken. Je ziet voorstellingen van regisseurs Eric de Vroedt, Noël Fischer, Eline Arbo, Dimphna van Kempen, Erik Whien, Casper Vandeputte en Nina Spijkers in onze theaters én door het hele land. 

 

Drie nieuwe Nederlandse theaterstukken 

Het Nationale Theater presenteert tevens drie nieuwe Nederlandse theaterteksten. Nathan Vecht (Het jaar van Fortuyn) schreef in opdracht van regisseur Eric de Vroedt de tekst voor Laagland, De Vroedt zelf schreef de tekst van De eeuw van mijn moeder en Jibbe Willems schreef voor regisseur Noël Fischer een moderne toneelbewerking van Godfried Bomans’ kinderboek Erik of het klein insectenboek

Twee bejubelde voorstellingen eindelijk in première 

Zowel De eeuw van mijn moeder van Eric de Vroedt als Every Brilliant Thing van Erik Whien gaan volgend seizoen eindelijk officieel in première en beginnen aan uitgebreide tournees door het land. 

Één vraag: hoe houd je je staande in deze kapotte wereld? 

Belangrijke thematische ijkpunten in de voorstellingen van aankomend seizoen zijn groeiende ongelijkheid, klimaatverandering, de zoektocht naar identiteit en de erfenis van ons koloniale verleden. 

“Het zijn voorstellingen over mensen die zich staande proberen houden in een wereld die volledig overhoopligt met zichzelf. Ze zoeken houvast in afkomst, gender, sociale klasse of in persoonlijke obsessies.” – Eric de Vroedt, artistiek leider 

In de stukken Laagland en Coriolanus ligt de focus op het politieke machtsspel, het bestuurlijke falen en de groeiende maatschappelijke ongelijkheid. Erik of het klein insectenboek (8+) en Laagland raken aan het thema van klimaatverandering. In Tijd zal ons leren en De eeuw van mijn moeder duiken we in ons koloniale verleden en in QUEER PLANET en De jaren start een zoektocht naar identiteit.

HNT producties 

Het Nationale Theater ensemble bestaat uit zeventien vaste acteurs: Soumaya Ahouaoui, Mariana Aparicio, Emma Buysse, Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Fjodor Jozefzoon, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers, Romana Vrede en June Yanez.

Artistiek leider Eric de Vroedt: “Het is fijn om met spelers te werken die je door en door kent, je vertrouwt elkaar en duikt meteen het diepe in." 

HNTjong

HNTjong maakt theater voor iedereen met een jong hart. We vertellen verhalen over de wereld om ons heen. Soms nieuw, soms bekend, altijd anders en onverwacht. Je ziet ons niet alleen in het theater, maar ook op school en in je buurt.