Joris Smit

Joris Smit is sinds 2013 verbonden aan Het Nationale Theater, voorheen Nationale Toneel. Joris Smit is geboren in Utrecht en opgegroeid in Tolbert (Groningen). Tegenwoordig woont hij in Den Haag.

Afgelopen seizoen was Joris te zien in De eeuw van mijn moeder, Coriolanus en Laagland. Dit seizoen speelt hij in Wachten op Godot en Laagland.

Biografie

Na de acteursopleiding op de Toneelacademie in Maastricht ging Joris terug naar Groningen om daar vier jaar te spelen onder leiding van Koos Terpstra bij het Noord Nederlands Toneel (NNT). Met deze ervaringen stortte hij zich vervolgens vier jaar lang op een freelance bestaan, maar speelde ook eens per jaar bij het vernieuwde NNT van Ola Mafalaani. Daar was hij onder andere te zien in Alice in Wonderland en Misdaad en Straf. Daarnaast speelde hij o.a. bij Theater Artemis, De Warme Winkel, Toneelschuur Producties en Het Derde Bedrijf.

Bij Het Derde Bedrijf werkte hij voor het eerst samen met Theu Boermans die hem vervolgens vroeg om naar het Nationale Toneel in Den Haag te komen. In 2013 trad hij daar in vaste dienst en speelde onder andere in Tasso, Genesis en De Revisor. Onder de nieuwe vleugels van Het Nationale Theater speelde Joris de hoofdrol in de zomerproductie Ondine (2018) in regie van Jeroen De Man. Daarnaast was Joris de afgelopen jaren o.a. te zien in De Wereld volgens John (2019)Het Duel (2019), Hebriana (2021), De eeuw van mijn moeder (2021) en Oustfaust (2022). Afgelopen seizoen was Joris te zien in Laagland en Coriolanus.

 

Film & Televisie

Joris Smit speelde in de televisieserie NOOD (2021/2022) een van de hoofdrollen. In de 3 seizoenen van De Fractie speelde hij de hoofdrol van politicus Tim Snel (2015 en 2016). Ook was hij in meerdere films te zien, waaronder Porcelain (2019), Flat Earth (2014) en Lotus (2011). 

Prijzen

Joris schitterde als Jan K. in De wereld volgens John (2019) en werd hiervoor genomineerd voor een Louis D'or, voor beste mannelijke dragende rol.

Voor zijn rol in De Revisor (2016) werd hij genomineerd voor een Louis d’Or.

Joris werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie ‘beste acteur’ voor zijn rol in de film Lotus (2011).

Voor zijn rol in het toneelstuk Alice in Wonderland is Joris in 2011 genomineerd voor de Arlecchino (prijs voor de beste mannelijke bijdragende rol).

Te zien in