Joris Smit

Joris Smit is sinds 2013 verbonden aan Het Nationale Theater, voorheen Nationale Toneel. Joris Smit is geboren in Utrecht en opgegroeid in Tolbert (Groningen). Tegenwoordig woont hij in Den Haag. 

Na de zomer zal Joris te zien zijn in de herneming van Eric de Vroedts De eeuw van mijn moeder. In het voorjaar van 2023 zal hij meespelen in Coriolanus in regie van Nina Spijkers en Laaglandeveneens een voorstelling geregisseerd door Eric de Vroedt.

Biografie

Na de acteursopleiding op de Toneelacademie in Maastricht ging Joris terug naar Groningen om daar vier jaar te spelen onder leiding van Koos Terpstra bij het Noord Nederlands Toneel (NNT). Met deze ervaringen stortte hij zich vervolgens vier jaar lang op een freelance bestaan maar speelde ook nog eens per jaar bij het vernieuwde NNT van Ola Mafalaani, waar hij onder andere te zien was in Alice in Wonderland en Misdaad en Straf. Daarnaast speelde hij bij gezelschappen als Theater Artemis, De Warme Winkel, Toneelschuur Producties en Het Derde Bedrijf.

Bij Het Derde Bedrijf werkte hij voor het eerst samen met Theu Boermans die hem vervolgens vroeg om naar het Nationale Toneel in Den Haag te komen. In 2013 trad hij daar in vaste dienst en speelde onder andere in Tasso, Genesis en De Revisor. Onder de nieuwe vleugels van Het Nationale Theater speelde Joris eerder de hoofdrol in de zomerproductie Ondine in de regie van Jeroen De Man. In 2019 was Joris te zien in De Wereld volgens John en Het Duel, respectievelijk in regie van Eric de Vroedt en Jeroen De Man.

In seizoen 2021/2022 was Joris te zien in Priemgeval van Theater Artemenis en het Nationale Theater, Hebriana van Erik Whien en OustFaust van Theu Boermans. 

Joris is woonachtig in Den Haag. 

Film & Televisie

Smit speelde de hoofdrol n in de televisieserie De Fractie. Deze dramaserie van de VPRO was te zien op NPO 2 en eindigde in augustus 2016 met het derde seizoen. Ook was hij in meerdere films te zien, zoals Flat Earth (2014) en Lotus (2011). Ook is hij te zien in de dramaserie NOOD van BNNVARA.

Prijzen

Joris schitterde afgelopen seizoen als Jan K. in De wereld volgens John en werd hiervoor genomineerd voor een Louis D'or. Voor zijn rol in De Revisor (2016) is Joris genomineerd voor een Louis d’Or voor beste mannelijke dragende rol. Ook is hij genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie ‘beste acteur’ voor zijn rol in de film Lotus (2011). Voor zijn rol in het toneelstuk Alice in Wonderland is Joris in 2010 genomineerd voor de Arlecchino (prijs voor de beste mannelijke bijdragende rol).

Dit seizoen te zien in