Tijd zal ons leren: Keti Koti

Tijd zal ons leren: De talkshow

Actrice Romana Vrede werkt bij Het Nationale Theater sinds enige tijd aan de performance Tijd zal ons leren, die in 2023, als de afschaffing van de slavernij in Nederland 150 jaar geleden is, in Het Nationale Theater te zien is.

“Er is nooit een tijd geweest waarin slavernij en de ontmenselijking van bruine en zwarte mensen volledig geaccepteerd waren. Verzet tegen het kwade dat slavernij was, heeft niets met kleur te maken. De  performance Tijd Zal Ons Leren handelt over witte, bruine en zwarte verzetsstrijders die vochten vóór een wereld waarin zij wilden leven en tégen slavernij. Zoals wij nu – wit, bruin en zwart – vechten tegen  racisme, ons uitspreken tegen racisme en discriminatie, verantwoordelijk zijn voor de wereld waarin we leven.”

Ter voorbereiding op de voorstelling doet Romana onderzoek, waarbij zij met experts in gesprek gaat tijdens een talkshow vanuit Het Nationale Theater. “Ik ben op zoek naar mijn geschiedenis en mijn gasten gaan me daarbij helpen. Zij vormen eigenlijk mijn redactie bij het project Tijd zal ons leren,” vertelt ze.

De voorstelling

De theaterperformance Tijd Zal Ons Leren speelt van 29 juni t/m 8 juli 2023 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag!

Ga naar de voorstellingspagina

Podcast Tijd zal ons leren

“Welkom bij de podcast… de audiotrip - zo noemden we het toch?” vraagt Romana aan OTION. “Oorstelling,” antwoordt OTION. Romana: “…de oorstelling: Tijd zal ons leren. Time will tell. De titel heb ik van het lied van Bob Marley. Time will tell.”

In de vierdelige podcast-serie Tijd zal ons leren beginnen Romana en OTION bij het begin. Niet in chronologische volgorde, maar bij het begin van het verzet. Het begin van de reden van het verzet. In elke aflevering staat een ander thema centraal en komen nieuwe heldenverhalen aan bod.

De podcast is te horen via onderstaande pagina, Spotify, Apple podcast of je favoriete podcast app.

Meer over de podcast

Toegankelijk gemaakt voor doven en slechthorenden met tolken Nederlandse Gebaren Taal

Romana Vrede ontvangt verschillende gasten in haar talkshow Tijd zal ons leren. Het zal gaan over verborgen codes tijdens de slavernij en het adoptiesysteem. Te gast is onder anderen Eva Westerhoff. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in de erkenning van de Nederlandse gebarentaal.

OTION, de artiestennaam van zanger, muzikant en danser Guillermo Blinker, zorgt voor live-muziek

Arrangement donderdag 1 juli

De talkshow is gratis toegankelijk voor bezoekers die meegaan met de busreis naar het Rijksmuseum en voor deelnemers aan de wandeling Den Haag & Slavernij.

Boek alleen de talkshow (dus zonder arrangement)

Boek de talkshow in combinatie met de wandeling Den Haag & Slavernij (bij één groep wordt de wandeling ook toegankelijk gemaakt voor doven en slechthorenden)

Boek de talkshow in combinatie met de busrreis naar het Rijksmuseum

Donderdag 1 juli van 14:00 - 15:00 in Theater aan het Spui

Het adoptiesysteem

Het adoptiesysteem komt voort uit het beschavingsoffensief ten tijde van kolonialisme en bracht instituten als weeshuizen voort. Na het besluit van de Rijksoverheid op 8 februari tot een voorlopige stopzetting van alle internationale adoptieprocessen wegens voortdurende misstanden in dit oude systeem, is het een veelbesproken thema in de nieuwsmedia.

Gasten in de talkshow

Talkshowgasten zijn onder meer Eva Westerhoff. Westerhoff heeft een belangrijke rol gespeeld in de erkenning van de Nederlandse gebarentaal. Zij kwam op haar derde van Indonesië naar Nederland. Op haar vierde kwam men erachter dat ze slechthorend was, inmiddels is zij doof.

Daarnaast zijn te gast onderzoeker Marleen Reichgelt (child separation in Dutch Colonies) en José Tojo (verborgen codetalen en orale overleveringen Marrons). Romana Vrede gaat met de gasten in gesprek en deelt een verzetsverhaal uit haar onderzoek.