Tijd zal ons leren

Op zondag 30 mei werd Tijd zal ons leren uitgezonden door de VPRO. Theatermaker Romana Vrede en performance artist OTION vertellen de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. Je ziet de uitzending van Tijd zal ons leren terug via NPO Start.

Van opstandeling tot verzetsheld

De geschiedenis is, tot nu toe, niet geschreven door de verzetsstrijders, maar door de kolonisten. Een Afrikaans spreekwoord luidt: het verhaal van de jacht wordt niet verteld door de leeuw, maar door de jager. Tijd zal ons leren vertelt het verhaal van de leeuw, van de verzetsstrijders, van de mensen die weerstand boden, zich uitspraken, vochten en opstonden tegen de bezetting en slavernij in Azië, Afrika, het Atlantisch gebied en Europa. 

Met woorden van Romana en spoken word en muziek van OTION vertelt Tijd zal ons leren over de andere kant van de medaille en herdefiniëren zij het woord ‘held’.

Het idee voor Tijd zal ons leren is vlak na de moord op George Floyd, tijdens de wereldwijde Black Lives Matter-demonstraties en in het midden van een wereldwijde pandemie, ontstaan. Wat begon als theatervoorstelling voor dertig mensen is uitgegroeid tot een reis vol met (onbekende) verhalen, een talkshow, een podcast en deze tv-registratie.

Kijk terug


Podcast Tijd zal ons leren

In de vierdelige podcast-serie Tijd zal ons leren beginnen Romana en OTION bij het begin. Niet in chronologische volgorde, maar bij het begin van het verzet. Het begin van de reden van het verzet. In elke aflevering staat een ander thema centraal en komen nieuwe heldenverhalen aan bod.

“Welkom bij de podcast… de audiotrip - zo noemden we het toch?” vraagt Romana aan OTION. “Oorstelling,” antwoordt OTION. Romana: “…de oorstelling: Tijd zal ons leren. Time will tell. De titel heb ik van het lied van Bob Marley. Time will tell.”

Meer over de podcast