Yela de Koning: "Het mocht niet zinloos zijn, dus ging ik volle bak genieten"

“Haar overlijden vond ik zinloos”, vertelt Yela als ze denkt aan mensen die zeggen dat ‘alles met een reden gebeurt’. “Mijn nicht overleed op 26-jarige leeftijd aan kanker, wat is de reden?”  
 
Acteur Yela de Koning is te zien als rechercheur Morris in de online versie van The Nether. De voorstelling gaat donderdagavond 27 mei om 20:30 uur in première. Ook repeteert ze voor de voorstelling De eeuw van mijn moeder. In aanloop naar de première delen we familieverhalen van de cast en crew.

Yela is nu net zo oud als toen haar nicht overleed. “Nu besef ik pas dat ze slechts ‘dit’ was. Door mijn zestienjarige ogen zag ik haar als heel groot, maar ik voel mezelf helemaal niet zo. Juist nu ik haar leeftijd heb, speelt het in één keer weer veel meer op.” 

“Mijn tante vroeg aan mijn moeder: ‘Mag Yela ook een beetje mijn dochter zijn?’ Als ik daaraan denk, schiet ik altijd vol. Tegelijkertijd voelde het ook best zwaar, als een soort verplichting. Mijn familie legde dat niet op, dat deed ik helemaal zelf. Ik heb het ook al wel meer losgelaten, maar stiekem is er toch altijd ergens het gevoel dat ik tekortschiet.” 
 
Dat gevoel van tekortschieten komt vaker om de hoek kijken, volgens Yela. “Het begon echt al op mijn derde. Ik wilde Sinterklaas tekenen, maar het lukte niet zoals ik wilde. Ik tekende en maakte er een propje van, tekende en maakte er een propje van, totdat ik er genoeg van had. ‘Kutzooi!’ riep ik naar mijn zoveelste mislukte tekening en alle propjes op de tafel. Het moest perfect, zoals ik het voor me zag. En dat heb ik nog steeds wel een beetje. Ik ben verantwoordelijk en altijd wel serieus geweest. Onvoldoendes haalde ik niet; ik klampte me aan alles vast. Ik wilde graag de perfecte dochter, kleindochter, nicht, student en deel-dochter zijn.” 
 
Yela en haar nicht spraken af samen op vakantie te gaan als Yela zestien zou worden. “En toen overleed ze. Ik klampte me vast aan het idee dat als er al een reden zou zijn voor haar overlijden ík die zou vinden. Het mocht niet zinloos zijn, dus ging ik volle bak genieten - leven voor twee. Ik probeerde er op die manier in ieder geval nog iets uit te halen, iets wat zou lijken op een reden.” 
 
Yela zoekt inmiddels meer naar balans en dat gaat steeds beter. “Ik weet nu dat ik mindere fases mag hebben, dat ik soms veel te hoge eisen aan mezelf stel. Ik weet nu ook dat niks perfect hoeft te zijn en dat sommige dingen gewoon zinloos zijn.”  

 

De eeuw van mijn moeder

Regisseur Eric de Vroedt dook zijn familiegeschiedenis in en schreef een verhaal over zijn eigen moeder, de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland en welke sporen die nalaat in een familie. Een fantastische cast, met Esther Scheldwacht als moeder Winnie, brengt dit herkenbare verhaal opnieuw tot leven in een marathonvoorstelling. De eeuw van mijn moeder is vanaf september 2022 te zien in de theaters.

Lees meer