Romana Vrede

Dit seizoen te zien in Trojan Wars en Sexual Healing

Romana Vrede maakt sinds seizoen 2016-2017 deelt uit van Het Nationale Theater. De actrice is op 24 oktober 1972 geboren in Paramaribo en woont tegenwoordig in Rotterdam. Vrede is in 1999 afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool.   

Biografie
Romana was na haar afstuderen als actrice/theatermaker verbonden aan het Onafhankelijk Toneel (OT) en daar onder andere te zien in de voorstellingen Melanie Klein en Parijs1950 en haar eigen voorstellingen zoals Will. Zij speelde onder andere bij Maas Theater en Dans, Bogaerdt/VanderSchoot, Bonheur, Theater Artemis en het Noord Nederlands Toneel. Haar eerste samenwerking met regisseur Eric de Vroedt was in 2011 toen zij de rol van Medea speelde in de voorstelling Mightysociety 9. Daarnaast maakte zij de spraakmakende voorstelling Who’s afraid of Charlie Stevens? over haar autistische zoon Charlie, die in juni 2019 in herneming zal gaan. Naast haar werk als actrice heeft Vrede geregisseerd en lesgegeven aan de ArtEZ toneelschool Arnhem, was ze gastdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en begeleidt ze nog steeds studenten van verschillende toneelscholen.

Film en televisie
Vrede speelde in verschillende tv-series als Overspel, Nieuwe Buren en Suzanne en de Mannen, maar ook in speelfilms als TBS, De Eetclub en Oom Henk. Het afgelopen jaar was Romana te zien in de serie Moordvrouw, maar ook als sidekick in De Wereld Draait Door, in De Vloer Op en werden er afleveringen over haar gemaakt door Volle Zalen en Zomergasten. In seizoen 18|19 zal ze haar opwachting maken in de film Kraaienest van Flynn von Kleist en de serie Morten van Jean van der Velde.

Prijzen
Vrede heeft in 2017 de Theo D’r, de belangrijkste toneelprijs in Nederland, in de wacht
gesleept voor haar rol in RACE (2016), de eerste voorstelling van Eric de Vroedt bij Het Nationale Theater. In 2018 werd Romana genomineerd voor de Colombina voor haar rol in The Nation (2017), de theatermarathon in de regie van de Vroedt over de Haagse Schilderswijk.

Buiten HNT nu ook te zien in:
De film Kraaienest van Flynn von Kleist en de serie Morten van Jean van der Velde.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie