Romana Vrede

Romana Vrede maakt sinds seizoen 2016-2017 deel uit van ons ensemble. Ze is op 24 oktober 1972 geboren in Paramaribo en woonachtig in Rotterdam. Vrede is in 1999 afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool.

Vlak voor de zomer van 2022 is Romanana 5 jaar weer te zien in The Nation van Eric de Vroedt. Na de zomer speelt ze mee in De eeuw van mijn moeder, eveneens van Eric de Vroedt. Tijdens Keti Koti in de zomer van 2023 zal ze, samen met OTION, het verhaal van Tijd zal ons leren ten tonele brengen.

Tijd zal ons leren

Met het project Tijd zal ons leren vertelt Romana Vrede de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. In een serie portretten schetst ze de levensverhalen van ruim honderd helden: zwart en wit, in de Caraïben, Afrika, Azië en Europa. De verhalen die Romana vertelt worden muzikaal ondersteund door OTION.

Lees meer

Biografie

Romana was na haar afstuderen als actrice/theatermaker verbonden aan het Onafhankelijk Toneel (OT) en daar onder andere te zien in de voorstellingen Melanie Klein en Parijs1950 en haar eigen voorstellingen zoals Will. Zij speelde onder andere bij Maas Theater en Dans, Bogaerdt/VanderSchoot, Bonheur, Theater Artemis en het Noord Nederlands Toneel. Haar eerste samenwerking met regisseur Eric de Vroedt was in 2011 toen zij de rol van Medea speelde in de voorstelling Mightysociety 9. Daarnaast maakte zij de spraakmakende voorstelling Who’s afraid of Charlie Stevens? over haar autistische en verstandelijk beperkte zoon Charlie. Naast haar werk als actrice heeft Vrede geregisseerd en lesgegeven aan de ArtEZ toneelschool Arnhem, was ze gastdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en begeleidt ze nog steeds studenten van verschillende toneelscholen.

Vrede speelde onder de vleugels van Het Nationale Theater in de voorstellingen Race (2017), The Nation (2017) en We zijn hier voor Robbie (2018) in de regie van Eric de Vroedt, Oresteia (2018) in de regie van Theu Boermans en Onze Straat (2019) in de regie van Daria Bukvić. Afgelopen seizoen is zij te bewonderen geweest in de HNTjong marathonvoorstelling van Noël Fischer Trojan Wars. In het voorjaar van 2022 speelde ze de titelrol in Oustfaust en keert The Nation terug naar het theater.

Op 8 maart 2020 is haar debuutroman getiteld De nobele autist gelanceerd door De Arbeiderspers.

Film & Televisie

Vrede speelde in verschillende tv-series als Overspel, Nieuwe Buren en Suzanne en de Mannen, maar ook in speelfilms als TBS, De Eetclub en Oom Henk. De afgelopen jaren was Romana te zien in de series Moordvrouw en Morten, de films Karman, Portfotto en Porselein en had ze een hoofdrol in de film Hiernamaals. Ze was regelmatig sidekick in De Wereld Draait Door, in De Vloer Op en er werden afleveringen over haar gemaakt door Volle Zalen en Zomergasten. Vorig jaar speelde ze hoofdrollen in de bioscoopfilm I Don't Wanna Dance van Flynn von Kleist en de tv-film Chronos van Michael Middelkoop.

Prijzen

Vrede heeft in 2017 de Theo D’or, de belangrijkste toneelprijs in Nederland, in de wacht gesleept voor haar rol in RACE (2016), de eerste voorstelling van Eric de Vroedt bij Het Nationale Theater. In 2018 werd Romana genomineerd voor de Colombina voor haar rol in The Nation (2017), de theatermarathon in de regie van de Vroedt over de Haagse Schilderswijk.

Te zien in