Lezen met HNT... Leedvermaak - de achtergronden
Op deze pagina vind je lees- en kijktips met boeken en films die Eric de Vroedt (de regisseur van de voorstelling) geïnspireerd hebben bij het maken van de Leedvermaak Trilogie. De acteurs hebben ze gelezen en bekeken om zich in de theatertekst te verdiepen om zo hun rol gelaagder te kunnen maken.
Er zijn grofweg twee invalshoeken om met de toneeltekst aan de slag te gaan:
- Van tekst naar theater
- De context van de tekst in alle breedte
Bekijk de film op NPO start
Leeslijst
De Volkskrant - Waarom oorlogstrauma’s nooit eindigen
Een themapagina van NPO, inclusief korte videofragmenten
Nu de Tweede Wereldoorlog meer dan zeventig jaar geleden is, slinkt het aantal directe betrokkenen. Daarmee vervagen de levendige herinneringen, maar verdwijnen ook de oorlogstrauma’s. Althans, dat zou je denken: nog altijd veroorzaakt de oorlog diepe wonden - ook bij mensen die pas ná 1945 zijn geboren.
Van tekst naar theater
Bij het uitgangspunt 'van tekst naar theater' kan je denken aan het decor, waar speelt het zich af, hoe ziet het er daar uit? Aan de personages, welke indruk krijg je van ze? Zijn er zinnen die je bij blijven? Hoor je muziek, en welke? Wat treft je het meest, en is dat in elk deel van de trilogie hetzelfde, of verandert het?
De context van de tekst in alle breedte
Bij 'de context van de tekst in alle breedte' verdiep je je in de geschiedenis van de Jodenvervolging, van de Holocaust. Ken je mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt? Wat weet je van oorlogstrauma’s, en wat is de betekenis daarvan voor volgende generaties? Heeft joods zijn voor jou een speciale betekenis?