Orde & Chaos, een andere kijk op Escher

Orde & Chaos

onderbouw VO
Escher in Het Paleis is het toneel waarop de leerlingen op een nieuwe manier de prenten van M.C. Escher ervaren aan de hand van de thema’s Orde en Chaos. Een kunstervaring waarbij leerlingen door middel van Eschers prenten over zichzelf leren.

Een andere kijk op Escher

Het hele museum voor jou en de klas alleen! Tijdens deze interdisciplinaire kunstervaring door het museum zijn jullie de enige bezoekers. Escher in Het Paleis vormt het toneel waarop leerling door middel van Escher zijn werk over zichzelf leren en nieuwe handvatten krijgen om zelf vorm te geven aan hun leven. Een unieke ervaring die veel verder gaat dan kunstkennis- en geschiedenis. Een ervaring waarbij de leerlingen zelf in de driver’s seat komen te zitten.

Orde en Chaos

Aan de hand van de door Escher veel gebruikte thema’s Orde en Chaos ontwikkelen de leerlingen zich als maker. Een maker van de geest die vormgeeft aan zijn eigen gedachtes. Zo leren de leerlingen hoe ze in dialoog met kunst en elkaar richting kunnen geven aan hun eigen leven. Dit sluit aan bij de opvatting dat de leerling kunst niet top-down (kunstenaar-publiek) moet ervaren. Zij leren niet alleen over wie Escher was, wanneer hij leefde en waar hij door geïnspireerd werd. In dialoog met Escher en de door hem vaak gebruikte thema’s Orde en Chaos, leren de leerlingen over zichzelf. 

Escher in de mix

Tijdens de rondleiding kijken en luisteren de leerlingen niet alleen maar wordt er ook zelf gemaakt. Door te tekenen, te bouwen, te spiegelen en constant je perspectief te veranderen. Escher te remixen. Want wat is kunst als je er niet mee aan de haal kan gaan? Wat kunst is en wat een bepaalde kunstenaar betekent is constant in beweging. De leerlingen zijn nu zelf aan zet. Wat betekent Escher voor hen?

In de praktijk

Muziek, een stem uit het niets. Een theatrale ervaring in het museum. Rondleiders als acteurs die niet spelen voor een publiek maar samen met de leerlingen iets neerzetten. Ben je ordentelijk of chaotisch? Wat voor mens ben je? En in welke situaties? Schep je orde in de chaos? Of schep je chaos in de orde?

Klaar voor de ervaring?!

Orde & Chaos, een andere kijk op Escher is ontwikkeld in samenwerking met Escher in Het Paleis. Meer informatie en/of boeken? Mail of bel dan met Lotte de Leeuw, educatiemaker van Het Nationale Theater.

lottedeleeuw@hnt.nl
088 35 65 316