Voorstellingen in de
Koninklijke Schouwburg

Seizoen 2022/2023


Terug naar overzicht

 • Zelfs de waarheid kan liegen

  Musica Poetica
  zo 14 mei

  Geniet op zondagochtend van 'vergeten' muziek uit de Renaissance en Barok met het gezelschap Musica Poetica. Onder de bevlogen leiding van klavecinist, dirigent en componist Jörn Borsen spelen zij met originele instrumenten en geïnformeerd door de historische context met musici van over de hele wereld. Tussen de muziek door vertelt Borsen met enthousiasme over de instrumenten, muziek en wat ervoor nodig is om deze muziek levend te houden en te (blijven) spelen.

  Musica Poetica speelt vier concerten per jaar, allemaal in de klassieke foyers van de Koninklijke Schouwburg.

 • Trapeze

  Peter Blok en Bas Hoeflaak
  zo 14 mei

  Trapeze is een scherpe en inventieve komedie over twee trapezewerkers die in de nok van het circus klaar staan om te springen. 

 • Laura H.

  Theater Oostpool | Nina Spijkers
  di 16 mei
  -
  wo 17 mei

  Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? 

 • Daniël Arends

  Thuis praat ik bijna nooit & God is mijn rechter
  2 voorstellingen op 1 avond
  vr 19 mei
  -
  za 20 mei

  "Lieve mensen, 

   

  Ik treed twee keer per avond op. Ik speel twee verschillende stand up comedy-shows van ruim een uur. De eerste show is getiteld Thuis praat ik bijna nooit en de tweede show is getiteld God is mijn rechter. Je kan kiezen naar welke je gaat, maar je kan ook naar allebei.

   

  Veel plezier,
  Daniël"

 • De Kersentuin

  Toneelgroep Maastricht
  wo 24 mei
  -
  do 25 mei

  Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger spelen de hoofdrollen in deze bewerking van een van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire; De Kersentuin van Anton Tsjechov. In een regie van Michel Sluysmans met live-muziek van Beppe Costa brengt een achtkoppig ensemble een hedendaagse versie van dit tijdloze verhaal. Over vasthouden aan het verleden, angst voor de toekomst en het tragische gevecht met het nu. 

 • Laagland

  Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
  wo 7 jun
  -
  wo 21 jun

  In een kleine gemeente in het groen wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo (Joris Smit). Als tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende kabelmonteur Ferry (Mark Rietman), niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. Maar wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry méér met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt deze strijd een fatale wending.

 • Tijd zal ons leren

  Het Nationale Theater
  do 29 jun
  -
  za 8 jul

  De geschiedenis werd niet geschreven door de verzetsstrijders, maar door de kolonisten die zwarte mensen tot slaaf maakten. Een Afrikaans spreekwoord luidt: het verhaal van de jacht wordt niet verteld door de leeuw, maar door de jager.

 • Koken met Amba (6+)

  Veenfabriek
  za 1 jul

  Amba is jarig en trakteert haar klas vol trots op een Surinaamse lekkernij. Ze draagt een speciale koto voor haar verjaardag. Vroeger durfde ze dat niet. Totdat oma haar alles leerde over de Surinaamse cultuur en hoe Nederland en Suriname onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

 • De eeuw van mijn moeder

  Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
  vr 2 sep
  -
  zo 6 nov

  Een groots familieverhaal over migratie, emancipatie, liefde en leven. "Die complexe familieband en Indische familiegeschiedenis leveren hyperpersoonlijk, intiem en gelaagd drama op." - de Volkskrant ★★★★

 • De Gabber Opera

  URLAND
  vr 3 feb
  -
  za 4 feb

  Performancecollectief URLAND scheert de koppen kaal en maakt een hardcore theatertrip die de schouwburg op z’n grondvesten doet trillen. De Rotterdamse tegencultuur uit de jaren ’90 komt het pluche en de kroonluchters ontheiligen in een dreunend, hallucinant Gesamtkunstwerk. 

  • vr 3 feb - 20:15
  • za 4 feb - 20:15
  • vr 3 feb - 20:15
  • za 4 feb - 20:15
 • Romans, Countrymen and Lovers

  Musica Poetica
  zo 15 jan

  Geniet op zondagochtend van 'vergeten' muziek uit de Renaissance en Barok met het gezelschap Musica Poetica. Onder de bevlogen leiding van klavecinist, dirigent en componist Jörn Borsen spelen zij met originele instrumenten en geïnformeerd door de historische context met musici van over de hele wereld. Tussen de muziek door vertelt Borsen met enthousiasme over de instrumenten, muziek en wat ervoor nodig is om deze muziek levend te houden en te (blijven) spelen.

  Musica Poetica speelt vier concerten per jaar, allemaal in de klassieke foyers van de Koninklijke Schouwburg.

 • 8: METAMORPHOSIS

  Nicole Beutler Projects
  di 27 dec
  -
  vr 30 dec

  Tussen Kerst en Oud & Nieuw zie je de succesvoorstelling 8: METAMORPHOSIS van Nicole Beutler Projects exclusief in de Koninklijke Schouwburg. Neem plaats óp het toneel en val van de ene verbazing in de ander. “Imponerende dansopera over de patriarchale structuur die van geen wijken wil weten” – de Volkskrant ★★★★★

 • Claudia de Breij

  Oudejaarsconference 2022
  wo 21 dec
  -
  za 24 dec

  Claudia doet het weer! Na haar succesvolle Oudejaarsconference van 2019 verzorgt Claudia de Breij dit jaar weer de Oudejaarsconference. Van woensdag 21 tot en met zaterdag 24 december zie je Claudia in de Koninklijke Schouwburg. Op 31 december wordt de voorstelling live uitgezonden vanuit Groningen.

   

  Tip: Voorafgaand aan deze voorstelling kan je gezellig komen eten in ons restaurant. Meer informatie over dit diner en het menu vind je hier.

 • De Geopolitieke EindejaarsShow

  BNR’s Boekestijn en De Wijk nemen 2022 door
  di 20 dec

  2022 staat helemaal in het teken van een de oorlog in Oekraïne. Sinds 24 februari van dit jaar is de toekomst van Europa en dus ook die van ons voorgoed veranderd. Hoe heeft het zover kunnen komen? En wat staat ons nog te wachten?

  Tickets voor de zaal zijn inmiddels uitverkocht, maar het is nog wel mogelijk om de voorstelling als livestream te bekijken! Meer informatie en tickets via Haagsch College:

  Tickets livestream

 • Memento Mori

  Jeroen Spitzenberger | New Rotterdam Jazz Orchestra
  zo 11 dec

  Jeroen Spitzenberger is in Memento Mori net zo virtuoos als de jazzmuzikanten waarmee hij het podium deelt. Hij blaast tussen het geweld van koper en slagwerk zijn zelfgeschreven teksten leven in. Teksten die gaan over onze sterfelijkheid, een levenslange fascinatie van de acteur. Het orkest en Jeroen zetten in op een avond waarin hoofd en hart worden beroerd. Een funky memento mori.

  Deze voorstelling vindt plaats in theater De Nieuwe Regentes in Den Haag.

 • Todesangstschrei

  Rundfunk
  vr 9 dec
  -
  za 10 dec

  Het duo Rundfunk (Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde) beleefde een droomdebuut. Na de succesvolle televisieserie ontving hun eerste voorstelling Wachstumsschmerzen een vloedgolf aan lovende recensies, ontstond er een ware run op de kaarten en wonnen ze de Neerlands Hoop 2018. Nu zijn de heren terug in het theater met hun tweede voorstelling Todesangstschrei.

 • Shut up and play with me

  Het Zuidelijk Toneel
  di 6 dec
  -
  za 10 dec

  Op de spelvloer verzamelen twee spelers: Joep Van der Geest en Louis van der Waal. Wat er op het spel staat is de aandacht van de derde speler: het publiek. Elk apart tegen elkaar en af en toe met elkaar moeten ze een hele serie aan korte acties en scènes afwerken: in Jabber, tongue-in-cheek-Engels, erotiserend Frans of gebarentaal. Dit is een ode aan de spelende mens, voor iedereen die ooit gespeeld heeft.

 • Uit Het Hoofd

  Loes Luca & Kaatje Kooij
  za 3 dec

  Uit Het Hoofd is een vertelling over een vader met een geheim, een moeder die rust wil en een dochter die wil leven. Ze wonen in het naoorlogse Rotterdam bij opoe, die van makreel houdt en haar handen afveegt aan de gordijnen.

 • Voor Heel Even

  Micha Wertheim
  vr 2 dec

  Micha Wertheim: "Toen ik aan deze voorstelling begon, had ik geen idee. Daar begint het altijd mee. Toen ineens drong het idee zich op. Maar dat was natuurlijk pas het begin. Want ieder idee neemt een hele lading mee. Tegenwerken heeft geen zin. Luisteren en meebewegen is het enige dat erop zit. Kijken waar het idee je brengt. En dan nog: pas met publiek erbij blijkt of het idee levensvatbaar is. Het is een kwestie van vertrouwen hebben in de verbeeldingskracht van jezelf en die van het publiek. Als het lukt ontstaat er iets nieuws en levensvatbaars. Al was het maar voor heel even..."

 • Atropa

  Theater Utrecht | Naomi Velissariou
  wo 30 nov

  Een Griekse tragedie op beats en messcherpe poetry.

 • GINKGO

  Nicole Beutler Projects
  di 29 nov

  English text below

  Na het grote succes van 8: METAMORPHOSIS maakt beeldend theatermaker Nicole Beutler opnieuw een unieke totaalervaring over het einde van de mensheid op planeet aarde. In deze dansopera nemen vijf dansers, één thereminist en het koor van Consensus Vocalis afscheid van de wereld zoals we die kennen. GINKGO is een rituele oefening van de toekomst. Een laatste extatische dans waar passioneel, geëngageerd en woedend gevochten wordt voor het voortbestaan, op zoek naar ruimte voor nieuwe perspectieven.

 • Finale Cameretten

  za 26 nov

  Cameretten, het oudste cabaretfestival van Nederland, verhuist in 2022 naar Den Haag! Op zaterdag 26 november vindt de finale van het Cameretten Festival plaats bij ons, in de Koninklijke Schouwburg gepresenteerd door Richard Groenendijk en een gastoptreden van Kommil Foo. 

  • za 26 nov - 19:30
  • za 26 nov - 19:30
 • BAROCK

  Ellen ten Damme
  wo 23 nov

  Samen met haar band nodigt Ellen ten Damme u uit om toe te treden tot haar hofhouding. Haar nieuwe show BAROCK is een meertalig bal demasqué vol verrassende en herkenbare songs, klatergoud en schone schijn. Ellen ten Damme droomt weg in frivole vergankelijkheid en houdt hof in BAROCK, een performance in het verlengde van haar successhows PARIS-BERLIN en CASABL ANCA.

 • Queer is HOT - Queer joy. Queer violence. Queer love.

  Het Nationale Theater
  HOT-avonden zetten je aan het denken
  ma 21 nov
  • ma 21 nov - 20:15
  • ma 21 nov - 20:15
 • MOMENTUM

  Korthals Stuurman Producties
  Met Waldemar Torenstra, Astrid van Eck, Vincent Croiset e.a.
  vr 18 nov
  -
  za 19 nov

  Middenin een politieke crisis doet de trouwe First Lady Ebba er alles aan om de carrière van haar man (Waldemar Torenstra) te redden. Terwijl hun spindoctor uit alle macht het imago in stand probeert te houden, raakt het tweetal in een opeenstapeling van misverstanden en verkeerde beslissingen verder van elkaar verwijderd. Op de avond van het feest ter ere van het vijftigjarig bestaan van de partij stort alles in elkaar. Op dat moment maakt Ebba een rigoureuze keuze. Maar zal haar man haar hierin steunen?

 • Primisi

  Theater Rotterdam | Alida Dors
  do 17 nov

  Kunnen we toegeven aan ons verlangen om liefde te geven en te ontvangen? Hoe kunnen we onszelf toestaan om compassie en verbinding te voelen? Hoe kunnen we onze vijanden vergeven – de vijand buiten, maar ook die binnenin onszelf? In Primisi, Surinaams voor “permissie”, vraagt artistiek directeur, theatermaker en choreograaf Alida Dors zeven performers, met elk een eigen vrouwelijke energie, om op onderzoek te gaan.

 • ANTIGONE

  Marguerite de Brauw, Julien Croiset, Felix Burleson e.a.
  vr 11 nov
  -
  zo 13 nov

  ANTIGONE is gebaseerd op de Griekse tragedie van Sofokles, maar is in een eigentijds en muzikaal jasje gegoten in deze bewerking. Een opwindend en spannend verhaal voor jong en oud, dat bewijst dat Griekse tragedies absoluut niet achterhaald en stoffig zijn! 

  • vr 11 nov - 20:30
  • za 12 nov - 20:30
  • zo 13 nov - 14:30
  • vr 11 nov - 20:30
  • za 12 nov - 20:30
  • zo 13 nov - 14:30
 • De Wildernis

  WENDE
  vr 11 nov

  Na haar bejubelde voorstelling MENS speelt Wende op 11 november haar volledig nieuwe, Nederlandstalige show De Wildernis. In samenwerking met Toneelgroep Oostpool, het Nederlands Kamerkoor en een internationaal artistiek team verkent Wende de wildernis in onszelf en de wereld daarbuiten. Ze vertaalt wat tussen hart en onderbuik woont in een nieuwe multidisciplinaire show. 

   

  Tip: Voorafgaand aan deze voorstelling kan je gezellig komen eten in ons restaurant. Meer informatie over dit diner en het menu vind je hier.

 • EXIT Macbeth

  Noord Nederlands Toneel
  wo 9 nov
  -
  do 10 nov

  Shakespeare's Macbeth is een alphaman. De combinatie van zijn machtswellust en moordende ambitie verbergt iets belangrijks: de natuur die zich verzet tegen het geweld dat de mens veroorzaakt. Beelden van paarden, raven, donkere bossen en heksen komen steeds opnieuw terug, maar slechts als figuranten. Nu krijgen zíj́ de hoofdrol en laat het NNT de mensen – en dan met name de mannen – achterwege in EXIT Macbeth. Ben je ook benieuwd wat er dan overblijft?

  • wo 9 nov - 20:15
  • do 10 nov - 20:15
  • wo 9 nov - 20:15
  • do 10 nov - 20:15
 • De Gliphoeve

  Orkater
  zo 6 nov

  Na het succes van Woiski vs. Woiski maken Orkater en het Bijlmer Parktheater nu De Gliphoeve, deel twee van een muzikale trilogie over de komst van Surinamers in Nederland. Een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken. De Gliphoeve is in 2021 door pers en de theaterjury bekroond tot één van de beste voorstellingen van het seizoen!