Educatieprogramma De Oresteia
Beste docent,
We ontwikkelden bij De Oresteia van Aeschylos, van Het Nationale Theater in de regie van Theu Boermans, uit het seizoen 2017-2018, een speciaal educatieprogramma. Op deze pagina lees je er alles over en kan je de lesbrief direct downloaden. De lesbrief is bestemd voor Klassieke Talen, Drama, KCV/CKV en Maatschappijleer in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.
Over het stuk
De Oresteia (Het verhaal van Orestes) omvat drie delen en vertelt een familiedrama. Opeenvolgende generaties zijn met elkaar verbonden door een bloedige keten van moord en wraak. Deze wraak is het belangrijkste thema van de eerste twee delen.
Deel 1 / Agamemnon
In dit deel keert koning Agamemnon, heerser over Argos, na tien jaar zegevierend terug uit de Trojaanse Oorlog. Op zijn huis rust een vloek. Zijn vader en diens broers, Atreus en Thyestes, hebben hun eigen kinderen geslacht en geprobeerd de goden te misleiden. Agamemnon zelf offerde zijn dochter Ifigeneia om de goden gunstig te stemmen. Zijn vrouw Klytaimnestra woont inmiddels met haar minnaar Aigisthos in het koninklijk paleis. Uit wraak vermoordt ze Agamemnon, bij thuiskomst, in bad.
Deel 2 / Plengoffers
In het tweede deel, dat enige jaren later speelt, neemt Orestes wraak op de dood van zijn vader door zowel zijn moeder als haar minnaar Aigisthos te vermoorden. Achtervolgd door de wraakgodinnen (Erinyen/Furiën) vlucht hij naar Athene, waar hij de goden Apollo en Pallas Athene om bescherming vraagt.
Deel 3 / De Welgezinden
De Welgezinden is een keerpunt in het verhaal. De godin Athene verwijst ‘de zaak Orestes’ resoluut naar een – door haar opgezet – nieuw instituut: een rechtbank met een jury van twaalf Atheense burgers.
De Oresteia werd 2500 jaar geleden geschreven en is nog net zo aangrijpend en relevant als toen. Waar vindt de ge- krenkte en gewelddadige mens gerechtigheid en hoe hef je de ongelijkwaardigheid tussen man en vrouw op?
Over het educatieprogramma
Over het ontstaan van de Griekse tragedie, de oorsprong van het toneel en theater zoals wij dat nu kennen, is heel veel geschreven. Op het internet is een grote hoeveelheid informatie en lesmateriaal te vinden. Met deze lesbrief, bestaande uit drie delen, kan je samen met jouw leerlingen aan de slag om het voorstellingsbezoek aan De Oresteia voor te bereiden. Je kunt samen met de leerlingen onderzoeken wat het Koor betekent in de Griekse tragedie en in de hedendaagse media. Daarnaast kunnen de leerlingen zich verdiepen in de personages uit de voorstelling.
De lesbrief biedt je een aantal lessuggesties om met jouw leerlingen mee aan de slag te gaan in de les. Je kunt kiezen voor één deelopdracht (50 min) of voor het vullen van een lessenserie met verschillende onderdelen. Met de lesbrief onderzoek je het verhaal, structuur, personages en de thema’s van De Oresteia met jouw leerlingen, om zo het toekomstige theaterbezoek te verrijken.
De manier waarop je de lesbrief behandelt is aan jou en is afhankelijk van jouw tijd en het niveau van jouw leerlingen. Lees elk deel van de lesbrief vooraf goed door en pas deze aan waar nodig. Voel je vrij hier naar eigen inzicht mee om te gaan.
Workshop bij de voorstelling
Bij de voorstelling De Oresteia is door Het Nationale Theater ook een workshop ontwikkeld. Deze workshop geven wij op school of, indien mogelijk, in het theater waar de voorstelling wordt bezocht. Je kunt kiezen om de workshop vóór of ná de voorstelling te laten plaatsvinden.
Tijdens de workshop bekijken we samen met de leerlingen op theatrale wijze wat er aan het verhaal van De Oresteia voorafging en onderzoeken zij in een rechtszaak wat hun oordeel is over de gepleegde moorden door Klytaimnestra en Orestes.
We hopen dat je een mooi project en een inspirerend theaterbezoek tegemoet gaat met jouw leerlingen.
Heb je na het lezen van deze inleiding en instructie nog vragen en/of wil je een workshop afnemen? Neem dan contact met ons op via lejodehingh@hnt.nl.