Keti Koti jongerenproject

Viering en herdenking afschaffing van de slavernij

Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk 1 juli 1863 officieel en 1873 in de praktijk. Dat vieren en herdenken we met Keti Koti: 'verbroken ketenen'. Belangrijk, omdat het ons dichter bij elkaar brengt om samen trots te zijn op het afschaffen van slavernij, op onze grondwet, op gelijkwaardigheid. Het Nationale Theater stelt ieder jaar een uitgebreid Keti Koti programma samen, waaronde een project met jongeren.

WAAR WE KOMEN & WAAR WE GAAN

Op 30 juni en 1 juli herdenken en vieren we Keti Koti, de afschaffing van de slavernij.
We staan stil en we kijken vooruit.
Naar ons gezamenlijk verleden, heden en toekomst.

Vijf jongeren openen het diner voorrafgaand aan de voorstelling met hun performance Waar we komen & waar we gaan. De jongeren deden onderzoek naar het verleden, heden en toekomst. Tijdens hun performances staan zij stil en kijken zij vooruit. Ze onderzoeken de bewegende migratiestromingen na de afschaffing van de slavernij en hoe al deze stromingen leiden tot waar zij nu staan. 

Kun je in de voetsporen treden van je voorouders?
Welke afstanden heb jij afgelegd?
En welke stappen hebben we nodig voor de toekomst?

Op 30 juni openen de jongeren de Keti Koti Dialoogtafel met hun performance. En op 1 juli is de performance te zien bij het diner voor de voorstelling Het Waarom Beantwoord met dezelfde performance.

Makers: Jose Tojo, Joanne Purperhart, Sophie Plekker
Spelers: Betty, Marlin, Maya, Marcus & Maud
Productie: Joya de Boch
Extra dank aan: Rudy van den Beek

Theater voor Keti Koti 2021

Een groep nieuwsgierige Haagse jonge mensen onderzochten samen wat we vieren en herdenken tijdens Keti Koti. Een performance over toen, over nu en wat nog komen gaat.
Samen met theatermakers Sophie Plekker en Joanne Purperhart dook de groep in de thematiek van Keti Koti. Het vormde de basis voor het maken van een performance. Over het slavernijverleden, over roots & identiteit en over hun dromen voor de toekomst. Ze speelden, maakten muziek, filosofeerden, dansten, schreven en ze vroegen zich af.

Het resultaat: drie performances die onderdeel waren van de Wandeling Den Haag en Slavernij. De groep was tijdens de wandeling aan het begin (over het verleden), halverwege (over het nu) en aan het eind (over de toekomst) van de wandeling aanwezig. 

Dit project is opgezet door HNTeducatie. Jongen mensen uit heel Den Haag en omstreken konden zich gratis inschrijven voor het traject dat bestond uit een inspiratieweekend en 8 reptities.

Credits
Spelers:  Esmée Voskamp, Vizhdan Andreeva, Hannah van Alphen, Selen Redzhebova, Danique Tan, Jens Leenders, Justin Lammers, Betty Satty
Spoken word: Hasan Gök
Makers: Joanne Purperhart, Sophie Plekker, Josè Tojo