Dag van de Marrons 2023

De nationale viering Dag van de Marrons vind jaarlijks plaats in Den Haag in aanwezigheid van de traditionele gezagsdragers die de dag officieel openen met een gezamenlijk plengoffer. Marrons zijn nazaten van tot slaaf gemaakten die zichzelf bevrijd hebben van slavernij en guerilla-oorlogen voerden tegen de kolonisator. Kula Skoro brengt jaarlijks rondom De Dag van de Marrons een nieuw theaterstuk uit dat inzicht geeft in de geschiedenis en Marroncultuur van Suriname. Een cultuur die ook wel het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika wordt genoemd. De herdenking van de Dag van de Marrons voert terug naar de diverse vredesverdragen die zijn afgedwongen door mensen die hun vrijheid hebben teruggewonnen van de Nederlandse koloniale overheid.

Koop een dagkaart en kies meteen of je mee-eet

Koop hieronder een dagkaart en kies jouw plek in de zaal bij de voorstelling Sporen van haar. Koop bij jouw dagkaart meteen een maaltijdticket voor Meeke catering.

Dagkaart

Programma vanaf 15:00 uur
De Dag van de Marrons start om 15:00 - de deuren van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zijn vanaf 14:30 geopend. We starten met de Kuutu met de gezagsdragers. Tegelijkertijd kan je naar de film Kinderen van Mavungu. Voor de kleintjes is er een kidsatelier verzorgd door Tembe Art. Ook de black hair salon is dan geopend.

Programma

14:30 ontvangst
15:15 Kuutu met gezagsdragers
15:15 Film: Kinderen van Mavungu

16:00 lezing Tinde van Andel (etnobotanicus)
16:30 Film: Kinderen van Mavungu

16:45 Plengoffer en vredeslezing

17:30 Diner Meeke's Catering (maaltijdticket à € 12,50)
17:45 Taki Makandi (interactief gesprek tussen twee generaties)
18:30 Film: Kinderen van Mavungu

18:45 MATYEKE culinaire theater performance (plus ticket à € 30)

20:15 Theatervoorstelling: Sporen van haar

21:40 After party met live muziek van Brayn Hij & live band

Doorlopend: wojo met boeken, kruiden, sieraden, pangi's etc. en een kids atelier verzorgd door Tembe Art

Plengoffer en vredeslezing
Om 16:45 is het plengoffer gevolgd door de vredeslezing. Om 17:30 wordt de Dag van de Marrons officieel geopend door José Tojo (Kula Skoro) en programmamaker Rehana Ganga (Het Nationale Theater). Daarna is het buffet geopend voor iedereen met een dinerticket.