Dit seizoen regisseert Bukvić Onze Straat.


Biografie

Daria Bukvić (Tuzla, 1989) is theaterregisseur met Bosnische en Kroatische roots, gevestigd in Amsterdam. Sinds haar afstuderen aan de Regie Opleiding van de Toneelacademie Maastricht in 2011 regisseert ze als freelancer voor verschillende theaters, festivals en productiehuizen en is ze artistiek leider van haar eigen stichting. Het werk van Bukvić kenmerkt zich door de speelse en humoristische manier waarmee ze beladen maatschappelijke thema’s te lijf gaat.

In 2014 ging de eerste voorstelling van haar eigen Stichting Daria Bukvić in première: Nobody Home. Deze persoonlijke voorstelling over vluchtelingenproblematiek werd een groot landelijk succes en werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2015 als een van de elf opmerkelijkste voorstellingen van dat theaterseizoen. In de daaropvolgende jaren regisseerde ze onder andere een aantal veelbesproken jongerenvoorstellingen en debuteerde ze in Duitsland met een gastregie voor Schauspiel Frankfurt.

Bukvić is meerdere malen voor haar werk onderscheiden. In 2015 ontving ze de Van Praag Aanmoedigingsprijs uit handen van Adelheid Roosen en het Wim Bary Stipendium van het Prins Bernard Cultuurfonds. In augustus 2016 won ze de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie Stimulering. Haar jeugdvoorstelling It’s My Mouth I Can Say What I Want To won een Zilveren Krekel als een van de meest indrukwekkende jeugdvoorstellingen van 2017.

Bukvić is vanaf 2017 als regisseur verbonden aan Het Nationale Theater. Haar eerste voorstelling bij HNT was een bewerking van Shakespeare’s Othello. Deze voorstelling ging in februari 2018 in première en trok door het hele land volle zalen. Othello komt terug in seizoen 19/20. Momenteel reist haar hitvoorstelling Melk & Dadels door heel Nederland en schrijft Bukvić aan een debuutroman. In maart 2019 gaat haar nieuwe voorstelling Onze Straat in première, geschreven door Nathan Vecht.

 

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie