Lovende recensies voor De wereld volgens John

vr 26 apr

De wereld volgens John van Het Nationale Theater heeft mooie recensies gekregen van de pers. De voorstelling is op zaterdag 20 april in première gegaan in de Koninklijke Schouwburg. 

Trouw ★★★★★

“Magistrale voorstelling”

“Lekker realistisch klinkende straattaal, hardcore house, zinderende choreografieën, een razend tempo en een uitstekende cast, zorgen voor een verbazend diepgravende lichtvoetigheid.”

“Knettert van onbegrepen onbegrip tussen alle kringen en standen.”

“Lieve hemel, zoals Bram Coopmans die een deuk in Johns over alles heen walsende performance inbouwt, dat is magistraal acteren.”

“Net zo goed is Joris Smit als Jan K., je ziet in diens ogen onzeker rondtollende ogen de groeiende eenzaamheid van de man die alles doet voor het behoud van de vreugdevuurtraditie, maar steeds de verkeerde weg kiest tot en met zijn wanhoopsactie. Je kijkt ernaar en kunt niets doen.”

“Zeldzaam: een fonkelende voorstelling, die je ook machteloos laat voelen.”


Noordhollands Dagblad

“Scherpe analyse van populisme”

“Wederom een verhaal dat op de huid van de tijd geschreven is en menige open zenuw raakt.”

“Een vertelling die je machteloos aan je stoel kluistert.”
“Links, rechts, gutmenschen en racisten, allemaal krijgen ze er gelijkelijk van langs”
“Akelig herkenbaar”

“De wereld volgens John tintelt en bruist, maakt je aan het lachen en zet aan tot nadenken.”
“Joris Smit is een geweldige Jan K., stoer, kortzichtig en kwetsbaar tegelijk.”

“Schuurman toont haar brede talent”

“Nergens kiest De Vroedt stelling, nergens ook geeft hij pasklare, makkelijke antwoorden. Hij signaleert alleen en dat doet hij vlijmscherp.”

Theaterkrant

“Joris Smit vlamt.”

“Smits personage is veelkantig en hij zet al die kanten met waardigheid neer.”

“De overtuiging in het spel van Coopmans helpt, net als de nuance in dat van Smit, en het uitgangspunt van de tekst is integer: wij en zij, zij en wij – we staan aan twee klanten van een kloof die uit onze eigen denkkaders voortkomt.”


Volkskrant ★★★

“fraaie muzikale inbreng van Florentijn Boddendijk en Remco de Jong”

“Mooie ingreep in de chronologische volgorde, waardoor Jan K. een groot deel van de voorstelling vecht met een grote harige gorilla (die in aapachtige vertolking van Bilal Bachir ook echt goed is), is zowel qua idee als in uitvoering sterk.”

“Enerverend spel van Bram Coopmans en Joris Smit”

“Coopmans speelt de talkshowhost John met een timing, snelheid en een tekstbehandeling waar je u tegen zegt.”

“Joris Smit speelt de rol van zijn leven als Jan K., boos, bleek, wanhopig en aandoenlijk – waardoor hij je keer op keer meesleept in zijn scènes”


NRC •••

“De voorstelling schept een treffend beeld van de maatschappelijke onvrede die tot modern rechts-populisme leidt.”

“Vos en De Vroedt brengen de voedingsbodem voor extreem-rechts met een empathische blik in kaart.”

“De wereld volgens John laat zien hoe een jongen met weinig maatschappelijke kansen totaal klem kan komen te zitten tussen loyaliteit naar de eigen kring, de vernietigende werking van het globale kapitalisme en de sociale codes van de moderne multiculturele samenleving. De makers gaan de duistere extremen van zo’n radicaliseringsproces uit de weg, maar Vos en De Vroedt brengen de voedingsbodem voor extreem-rechts met een empathische blik in kaart.”

Hier gaat de voorstelling over

Jan K., een doodgewone Haagse jongen, vecht voor het vreugdevuur, zijn buurt en zijn waardigheid. Maar tegen een doodzieke vader, deurwaarders en de komst van een luxe resort is het moeilijk opboksen. Dan verschijnt de knappe journaliste Kim in Jans leven. In De wereld volgens John neemt talkradio-host John u mee in het ongelooflijke, ware verhaal van ‘De Held van Duindorp’. Een verhaal over dromen, de drang naar erkenning en een ultieme wanhoopsdaad.

De wereld volgens Johnis tot 8 juni te zien in theaters door heel Nederland.

Foto: Sanne Peper