Theatertips #18
"Er is weer veel moois te zien in onze zalen maar ik wil er dit keer een dag uitlichten", zegt Debets. "Toen we begonnen met Het Nationale Theater beloofden we dat onze zalen dé ontmoetingsplek van de stad zou kunnen worden, daar waar ontmoeting centraal staat, daar waar gevierd en herdacht wordt. Dat lukt steeds beter, we komen samen, bouwen bruggen, vieren en herdenking, zoals Keti Koti, Dag van de Marons, 50 jaar Marokkaanse migratie, een iftar op 7 mei na afloop van Nasrdin Dchars JA. Maar ook traditiegetrouw op 4 mei. Dodenherdenking, Theater Na de Dam."
1: De laatste getuigen
In de Koninklijke Schouwburg: De laatste getuigen, met dit jaar aandacht voor Het Oranjehotel. Reeds 5 jaar een traditie in een volle KS. Ook dit jaar herinneringen, brieven en dagboekfragmenten van oud-gedetineerden, hun kinderen en hun familieleden.
2: Caribische verzetsheldenwandeling/ Hatta & de Kom
In Theater aan het Spui: De Caribische verzetsheldenwandeling, de herdenking op het Rabbijn Maarsenplein, de speciaal geschreven toneeltekst Verloren vader in opdracht van Theater Na de Dam is dit jaar geschreven door Tom Lanoye en wordt gelezen door HNT-acteurs, tot slot de voorstelling Hatta & De Kom, over Mohammed Hatta en Anton de Kom en hun strijd voor verzelfstandiging van hun land.
3: Poezieboys
In Zaal 3 de Poezieboys met een programma over de Liefde met Kees ’t Hart, Esther Rinalda, Tsead Bruinja.
4: Over waar de boerderijen stonden
Op 4 en 5 mei presenteert HNTeductatie in samenwerking met Theater Dakota en het Zuiderparktheater de voorstelling Over waar de boerderijen stonden in het Zuiderparktheater. Jongeren uit Den Haag verdiepten zich onder leiding van professionele theatermakers in de geschiedenis van Den Haag ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling.
De laatste getuigen. Foto: De Schaapjefabriek