‘Dit is de meest uitdagende rol uit mijn carrière’

wo 10 apr

Acteur Emmanuel Ohene Boafo maakt zich op voor de première van De wereld volgens John. "Dit is de meest uitdagende rol uit mijn carrière."

Op zaterdag 20 april gaat de voorstelling in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Ohene Boafo speelt de populistische sidekick van John Landschot in De wereld volgens John. “Yernaz is superrechts en dikke maatjes met Thierry Baudet. Echt het tegenovergestelde van mijzelf”, vertelt de acteur.

Harde grappen

Toen de acteur van Het Nationale Theater het script las, schrok hij in eerste instantie van wat Yernaz allemaal uitkraamt. “Er worden heel harde grappen gemaakt. Ik vind het best spannend hoe het publiek daarop reageert.”

‘Dit gaat wel wat doen’


Ter voorbereiding van zijn rol heeft Ohene Boafo veel interviews gelezen met onder meer rechtse politici. “Yernaz zat ook in de politiek. In dezelfde partij als Thierry Baudet, maar werd van alle kanten aangevallen. Daarom is hij gestopt. Yernaz vindt dat buitenlanders niet moeten klagen en gelooft dat iedereen dezelfde kansen heeft, ongeacht huidskleur of geloof. Ik denk dat een donkere man die zo’n rol speelt wel wat gaan doen. Die ziet niemand aankomen.”


Acceptatie


Om zich voor te bereiden op zijn rol is de acteur veel interviews gelezen met onder meer ‘rechtse’ politici. “Ik zoek altijd naar iets waar ik me in kan vinden. Ik vraag ook ‘verplaats je in mij’, dan moet ik dat zelf ook doen. Ik begrijp mijn personage Yernaz hierdoor wel beter. Ik ben het niet met alles eens, maar ik accepteer wel dat mensen over sommige onderwerpen anders denken dan ik. Hij en zijn collega John Landschot zien alle mensen de ‘vergeten’ worden en willen daarvoor opkomen.”

Uiterste kampen bij elkaar

Ohene Boafo hoopt op een gemixt publiek in de zaak. “Van GroenLinks tot Forum voor Democratie-stemmers. Ik hoop dat het theater de plek is waar de uiterste kampen bij elkaar komen en met elkaar in gesprek gaan. Ook belangrijk: we laten niet één geluid horen, maar geven in de voorstelling ook een tegengeluid.”

Fireball


“Deze voorstelling is enorm actueel”, vervolgt de acteur zijn verhaal. “Zelfs het paf-incident tegen Thierry Baudet zit er in verwerkt. Ik vind dat Het Nationale Theater echt ballen heeft om deze thema’s in een voorstelling te verweren. Ik zie De wereld volgens John als een fireball. Zo’n pittig snoepje, waarvan je weet dat het heel pittig is, maar toch wel lekker is. Een soort guilty pleasure.”

Speeldata/tickets

De wereld volgens John is vanaf 16 april tot 8 juni te zien in Den Haag en de rest van Nederland.

Foto: Gordon Meuleman