Haagse klimaatstaker Stijn (17) genomineerd voor Young Impact Award

di 9 apr

Dit jaar worden voor de derde keer de Young Impact Awards uitgereikt aan jongeren die tot het uiterste gaan om een verschil te maken voor een ander of de wereld. Stijn Warmenhoven, het brein achter Youth For Climate NL, is genomineerd in de categorie Environment. Stijn is aankomende zondag ook aanwezig bij We are the Future in Theater aan het Spui.

De Young Impact Awards worden ieder jaar uitgereikt door Young Impact, een beweging van jongeren die hun talent inzetten om lokaal of wereldwijd een positieve verandering te realiseren.

De afgelopen weken kon je er niet omheen; duizenden jongeren die staakten voor het klimaat. Hoe kwamen die duizenden jongeren daar? Dat is het werk van één jongen, Stijn, die besloot om in actie te komen. Hij heeft een whatsapp bericht rondgestuurd naar leerlingen op school en is uiteindelijk met 12 leerlingen de actiebeweging Youth For Climate NL gestart. "Het gaat over onze toekomst, dus daar willen we ook iets over te zeggen hebben.’’ Naast Stijn zijn nog veertien andere bijzondere jongeren genomineerd die vandaag al een positieve invloed uitoefenen op de wereld.

George Maduro Prijs

De awards worden op 29 mei uitgereikt in vijf categorieën: Education, Environment, Community, Health en Creativity. De vijf winnaars maken vervolgens kans op de George Maduro Prijs, welke uitgereikt zal worden op de Young Impact Celebration. Dit is dé ultieme onderscheiding voor iemand die zich belangeloos voor de maatschappij inzet, naar het verhaal van oorlogsheld George Maduro. Met deze prijs wil Young Impact jongeren inspireren om in de voetsporen van deze held te treden. Want door er als jongere óók op kleine schaal voor mensen in je omgeving te zijn, ben je van grote betekenis voor de samenleving.

Iedereen kan tot en met 28 mei stemmen. Hier staan ook alle genomineerden vermeld.

We are the Future

Op zondag 14 april is het Theater aan het Spui, het theater over de toekomst. Een dagprogramma met verschillende onderdelen maar over één onderwerp. De toekomst. De Vlaamse en Nederlandse "klimaatspijbelaars" komen samen en gaan in gesprek met elkaar. Over wat het klimaat voor hun generatie betekent. In deze BorderKitchen vertellen Anuna De Wever en Kyra Gantois hun verhaal over de protestmarsen in België. Stijn Warmenhoven is hierbij aan aanwezig. Na dit discussiepanel is er een theatraal programma met een perfomance van de HNTjongeren met de presentatie Opstand. Een perfomanmce die ze in 48 uur samen hebben gemaakt, geschreven en bedacht. De dag wordt afgesloten met de laatste voorstelling van Revolutions. Over een toekomst waarin we zelf niks meer te zeggen hebben en onze levens worden gerunt door bedrijven.