Klimaatspijbelaars praten over toekomst in Theater aan het Spui

ma 25 mrt

Klimaatspijbelaars van het eerste uur, de Belgische Anuna de Wever en Kyra Gantois, presenteren hun manifest ‘Wij zijn het klimaat’ op zondag 14 april tijdens We Are The Future in Theater aan het Spui. De dag, die ook bestaat uit de performance Opstand! en scifi-thriller Revolutions, is een initiatief van Het Nationale Theater en Crossing Border Festival.

Geïnspireerd door de Zweedse scholiere Greta Thunberg kwamen Anuna en Kyra in actie voor het klimaat: door te staken, door burgerlijk ongehoorzaam te zijn. Daarmee werden ze het gezicht van de scholierenprotesten in België, en inspireerden ze op hun beurt weer de Haagse organisatie van de protesten in deze stad. Ook een delegatie van de Haagse klimaatspijbelaars praat mee tijdens het interview met Anuna en Kura over hun manifest.

Dit manifest bestaat uit een brief aan iedereen waarin zij hun zorgen uiten over het klimaat. “Dromen van een betere wereld is iets voor jonge mensen, zo krijgen we vaak te horen”, zeggen de Vlaamse Anuna en Kyra. “Maar wanneer het over oplossingen gaat zou dromen over moed, verbinding en verbeelding universeel moeten zijn, iets voor jong én oud, iets voor en van iedereen, iets dat we met z’n allen kunnen delen.”

Opstand en ‘revolutie’

Meteen na het interview, om 14.15 uur, is de performance Opstand!, te zien die in slechts 48 uur tijd is gemaakt door de HNTjongeren. Beide onderdelen zijn gratis toegankelijk, er moet wel een plek worden geserveerd via hnt.nl/toekomst.

Tot slot start om 15.00 uur Revolutions van NTjong. De voorstelling speelt zich af in een toekomst: een wereld vol schermen en hologrammen. Drie jonge rebellen voelen dat er iets niet klopt aan hun wereld en gaan op onderzoek uit. Ze ontdekken hun ware roeping: dat zij zijn uitverkoren om de revolutie te ontketenen. Actrice Diewertje Dir over Revolutions: “Het is in dit verhaal alsof je weer kind bent met zo’n duwautootje dat wel een stuur heeft, maar iemand anders bepaalt welke kant je op gaat. Ik speel in Revolutions een van de drie revolutionairen die strijdt voor vrijheid.”

Podium voor internationale klimaatspijbelaars

“Het is als theater niet altijd mogelijk om op de actualiteit in te spelen”, vertelt Directeur Theater Cees Debets van Het Nationale Theater. “Dit keer sluit de huidige discussie over klimaat perfect aan bij onze voorstellingen Revolutions en Opstand!. Daarom zijn wij er trots op dat wij internationale en Haagse klimaatspijbelaars een podium kunnen bieden.”

Foto: Nel Berens