The Nation te zien in Duitsland en komt met een spin-off

zo 24 mrt

Schauspiel Frankfurt komt met een Duitse versie van The Nation. De Duitse première van The Nation 1 is op vrijdag 29 maart en van The Nation 2 op zaterdag 30 maart. In Nederland zet Het Nationale Theater The Nation voort met de gloednieuwe spin-off voorstelling: De wereld volgens John, die op 20 april in première gaat in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.


Het personage John Landschot, gespeeld door Bram Coopmans, was maar kort te zien in The Nation. In De wereld volgens John speelt dit personage de hoofdrol. John Landschot, gespeeld door acteur Bram Coopmans, heeft in de voorstelling zijn eigen talkradioshow  waarin hij live verslag doet van opvallend (Haags) nieuws. In dit geval over een man die zich heeft opgesloten in het gorillaverblijf in Blijdorp. En een illegaal vreugdevuur dat is omgevallen met een dodelijk slachtoffer tot gevolg. 

Dit is het verhaal

Juni 2019: twee nieuwsberichten houden ons land in de greep: een jonge man (Jan K. (Joris Smit) heeft zich opgesloten in het gorillaverblijf van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. Hij is de aanvoerder van het Duindorpse vreugdevuur. En: in de Haagse wijk Duindorp is een illegaal gebouwd vreugdevuur omgevallen met een dodelijk slachtoffer als gevolg. John Landschot, gespeeld door Bram Coopmans, doet verslag van deze nieuwsitems in zijn talkradioprogramma De wereld volgens John. Landschot is de (im)populaire, populistische volksmenner uit The Nation. In zijn show heeft hij contact met omstanders, belanghebbenden, buurtbewoners en politici. Beetje bij beetje wordt de reden onthuld waarom Jan K. zijn krachten wil meten met een aap en waarom midden in de zomer een vreugdevuur moest worden gebouwd.

Net als bij The Nation is regisseur Eric de Vroedt weer op onderzoek gegaan in Den Haag, dit keer verruilt hij de Schilderswijk voor Duindorp. 

De wereld volgens John is is van 16 april tot 8 juni te zien in Den Haag en de rest van het land. 

Foto: Gordon Meuleman