Internationaal Explore Festival komt naar Den Haag

do 7 mrt

Het internationale Explore Festival strijkt van dinsdag 12 tot woensdag 27 maart neer in Den Haag. Explore Festival biedt een venster op de wereld met een gedurfde reeks voorstellingen op het gebied van dans, theater en performance. De voorstellingen zijn te zien bij Het Nationale Theater en het Zuiderstrandtheater in Den Haag. 

Het Nationale Theater brengt onder andere Odisseia op het toneel op dinsdag 12 maart om 18.30 in de Koninklijke Schouwburg. Een voorstelling van het Braziliaanse gezelschap Cia Hiato gebaseerd op de Oudgriekse Odyssea: het verhaal van de man die huis en haard verliet om oorlog te voeren en na afloop nog eens tien jaar rondzwierf voor hij thuiskwam. Een vierenhalf uur durende theaterervaring op het toneel van de Koninklijke Schouwburg, tussen de acteurs.

'Mama Afrika' van de moderne dans

Daarnaast toont Het Nationale Theater twee voorstellingen in Theater aan het Spui. Somewhere at the beginning op woensdag 20 maart om 20.15 uur is een dansvoorstelling uit Senegal van de 74-jarige danseres Germaine Acogny, die ook wel de Mama Afrika van de moderne dans wordt genoemd. De andere voorstelling Claudia, die op woensdag 27 maart te zien iskomt uit Argentinië. Claudia Poblete vertelt haar levensverhaal. Ze werd gedurende het Argentijnse generaalsregime (1976-1983) als baby weggehaald bij haar familie en opgevoed door mensen uit de groepering die haar biologische, linkse ouders vermoordden.

Dansfeest in Zuiderstrandtheater

Het Zuiderstrandtheater laat op woensdag 27 maart om 20.00 uur de dansvoorstelling Via Kanana uit Zuid-Afrika zien. De perfomers van het gezelschap Via Katlehong zijn gespecialiseerd in pantsula, een dansvorm van de straat die tijdens de apartheid werd gebruikt om in het geheim met elkaar te communiceren. Aangevuld met gumboots, tap en step geeft dat op het podium één groot bruisend dansfeest.

Boventiteling en randprogramma

Bij elke voorstelling is een interessant randprogramma met sprekers die de voorstelling duiden en meer verdieping geven. Bij elke voorstelling is een boventiteling aanwezig. Daarom zijn de voorstellingen voor een breed publiek toegankelijk.

Over het Explore Festival

In februari/maart/april 2019 vindt de tweede editie van Explore Festival plaats, met een reeks internationaal geprezen dans- en toneelvoorstellingen uit verre overzeese gebieden. Op de podia van tien verschillende theaters in zeven grote Nederlandse steden presenteert Explore Festival ‘state of the art’ theater uit alle windstreken, vol verrassende perspectieven, prikkelende opvattingen en kraakheldere vergezichten, begeleid door een uitgebreid randprogramma.

 Foto: Somewhere in the Beginning