Theatertips #9

Welke voorstellingen die komende week te zien zijn bij Het Nationale Theater mag je echt niet missen? Programmeur Marijtje Pronk geeft deze week de ultieme theatertips!

1: Revolutions

"Er is weer zoveel verrassends en leuks de komende week, dat ik me niet kan beperken tot één tip", zegt programmeur Pronk. "Allereerst is er enorm veel moois op het gebied van jeugd- en familieaanbod: Revolutions gaat in première, een science fiction thriller (12+) van ons eigen gezelschap NTjong. Het stuk is geïnspireerd op 1984 van George Orwell en The Circe van Dave Eggers.

2: Lentekriebels

"En: hoezee, ons jaarlijkse Jeugdtheaterfestival Lentekriebels (wie heeft ze niet) gaat van start, want het is voorjaarsvakantie! Tijdens het festival is er een enorme keuze aan voorstellingen voor alle leeftijden. Theater aan het Spui is getransformeerd tot (gratis) knutselwalhalla, en iedereen kan met zijn groene vingers de glazen kas induiken die buiten voor het gebouw staat. Extra vermeldenswaardig is de familievoorstelling van Theater Rotterdam (voorheen Ro Theater), die na hun over the top knettergekke voorstellingen Woef Side Story, Snorro en De Gelaarsde Poes, dit jaar Hamlet voor de hele familie presenteren. Een familievøørstelling die zelfs de moeite waard is om zonder kinderen te gaan zien."

3: Vincent Rietveld gaat voor de Louis D'Or


"Naast ons jeugdaanbod nog een andere tip: ik kijk uit naar de voorstelling Vincent Rietveld gaat voor de Louis D’Or van De Warme Winkel. De Louis D’Or is een prijs waarmee jaarlijks de meest indrukwekkende mannelijke, dragende rol wordt beloond. Je zou kunnen stellen dat de prijs het hoogst haalbare is voor elke mannelijke theateracteur. De titel van de voorstelling dekt in dit geval geheel de lading: Vincent Rietveld zal alles op het spel zetten om een nominatie in de wacht te slepen", zegt Pronk. Voor deze voorstelling werkt Vincent Rietveld samen met Diederik Ebbinge, als regisseur. Zij ontmoetten elkaar op de set van De Luizenmoeder, in de rol van schooldirecteur Anton en koepeldirecteur Pjotr-Jan.
Diederik Ebbinge over het gegeven: "Ik vind het lastig want zo’n prijs mag natuurlijk nooit het doel op zich zijn, dat is niet de juiste concentratie om een stuk mee in te gaan. Dat zeg ik Vincent ook, maar hij is ervan overtuigd dat hij er juist een keer wél de focus op moet leggen omdat hij dat normaal gesproken nooit zo doet en hem dat nog nooit een prijs heeft gebracht." 

Foto: Hamlet, Sanne Peper

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie