Sadettin Kirmiziyüz heeft ‘appeltjes te schillen’

Voor de totstandkoming van de voorstelling Citizen K., die op zaterdag 6 april in première gaat in Theater aan het Spui, schilt theatermaker Sadettin Kirmiziyüz letterlijk een appeltje met allerlei mensen. Van politici tot de gewone man. “Ik ben nog lang niet uitgeschild. Iedereen die met mij wil praten over identiteitspolitiek is welkom in de HNT Studio’s ”, zegt Kirmiziyüz.

“Je hoeft maar ‘Zwarte Piet’ te roepen of iedereen heeft er een mening over’”, zegt Kirmiziyüz. Hij zoekt verhalen en meningen van Hagenaren over identiteit en identiteitspolitiek die hij wil verwerken in zijn voorstelling.
Citizen K. is het tweede deel van het vierluik dat zijn stichting Trouble Man in samenwerking met Het Nationale Theater maakt. Identiteit is een hot item. “De noodzaak om deze voorstelling nu te maken is groot”, vindt hij. “Het lijkt wel of iedereen wordt bedreigd in zijn identiteit. Tijdens verkiezingscampagnes gaat het ook alleen over dat onderwerp.

We worden ons er steeds bewuster van hoe we elkaar aanspreken. Het lijkt of we de empathie voor elkaar zijn verloren. Denk aan de ophef over de NS die het omroepbericht heeft veranderd naar ‘beste reizigers’. Er wordt een spervuur van politieke correctheid op ons afgevuurd”, vindt de theatermaker. “Laatst zag ik een oude aflevering van Toe was geluk heel gewoon voorbijkomen. Daar werden allerlei grappen gemaakt over andere culturen. Nu zou de hele wereld daarover vallen”, denkt de theatermaker.

Theatermaker wil praten met putjesscheppers en politici
Coen Sleddering (VVD Rijswijk-fractievoorzitter. raadslid René Oudshoorn van Groep de Mos hebben al een appeltje geschild met Kirmiziyüz. “We hebben het gehad over integratie. Hoe het zover heeft kunnen komen dar we zo tegenover elkaar komen te staan”, vertelt Oudshoorn. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst van al deze gesprekken en hoe hij die verwerkt in de voorstelling.”
Kirmiziyüz wil graag met meer mensen in gesprek over identiteit. Van putjesscheppers tot sociaal werkers en huisvrouwen. Juist in Den Haag waar hij vanaf deze week start met de repetities in de HNT Studio’s. “Den Haag is een hele interessante stad. Zestig procent van de inwoners heeft een niet-westerse achtergrond. Ik ben benieuwd of er een gebied is waar we elkaar kunnen vinden.” Hij speelt samen met acteur Kaspar Schellingerhout in Citizen K., Casper Vandeputte neemt de regie voor zijn rekening. Zijn voorstelling Bloedlink van NTjong heeft vorig jaar jeugdtheaterprijs de Zilveren Krekel in de wacht gesleept.

Speeldata
Citizen K. is vanaf 3 april tot en met 1 juni te zien is in Den Haag en theaters in de rest van Nederland. Kijk voor meer informatie op www.hnt.nl/citizenk

Ook een appeltje schillen met de theatermaker? Geef je dan op via diekevanderspek@hnt.nl.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie