Repetities voor zomerspektakel Amadeus gestart

do 24 jan

Met de eerste lezing zijn de repetities van Amadeus donderdag afgetrapt in de HNT Studio’s in Den Haag. Amadeus is, in navolging van Ondine, hét nieuwe zomerspektakel van Het Nationale Theater. De première is op zaterdag 15 juni in de Koninklijke Schouwburg.

Regisseur Theu Boermans wil een echt kostuumdrama maken. “Maar het wordt veel meer dan dat. Het wordt een muzikale voorstelling bomvol Mozarts heerlijke muziek. Er staat een orkest van ongeveer dertien man live op het podium. Daarnaast doet een operazanger mee.” Sander Plukaard, die eerder dit seizoen schitterde in De Vrekkin, speelt Amadeus Mozart. Mark Rietman speelt zijn component Antonio Salieri. Vincent Linthorst, Esther Scheldwacht, Yela de Koning en Yamill Yones maken de cast compleet.

Het verhaal

Amadeus vertelt het verhaal over misschien wel de grootste componist ooit; Wolfgang Amadeus Mozart. Wanneer hij als jong onconventioneel kunstenaar aan het hof van de keizer verschijnt, is hij vastbesloten om een grootse indruk achter te laten. hofcomponist Antonio Salieri constateert verbijsterd dat de muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, door God aan Mozart is geschonken. Gegrepen door obsessieve jaloezie gaat hij de strijd aan met Mozart, met de muziek en uiteindelijk met zijn geloof in God.

Speeldata

Amadeus is van 11 tot en met 22 juni en 25 tot 29 september te zien te zien in de Koninklijke Schouwburg Den Haag. Daarnaast strijkt Amadeus ook neer in het het DeLaMar Theater in Amsterdam. Vanaf september volgt een exclusieve tournee langs de tien grootste Nederlandse theaters.