Prijzenregen tijdens Winternachten festival

ma 21 jan

Op de slotdag van het 24e Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag, zondag 20 januari 2019, heeft burgemeester van Den Haag Pauline Krikke tijdens het Schrijversfeest in Theater aan het Spui de Constantijn Huygens-prijs uitgereikt aan Nelleke Noordervliet. De Jonge Campert-prijs voor de beste dichter-scholier ging naar de zestienjarige Mirle Wittekoek, leerlinge van het Dalton Den Haag.

De Jan Campert-prijzen, de literaire onderscheidingen van de gemeente Den Haag, zijn deze Winternachten festivalmiddag uitgereikt door burgemeester van Den Haag Pauline Krikke aan Nelleke Noordervliet en door Robert van Asten, wethouder Mobiliteit, Cultuur en Strategie aan de andere winnaars Jan van Aken, Annemarie Estor en Marja Pruis.

Jan van Aken ontving de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman De ommegang, Annemarie Estor kreeg de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Niemandsnacht en Marja Pruis ontving de J. Greshoff-prijs voor haar essaybundel Genoeg nu over mij. Nelleke Noordervliet kreeg de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre.

Tijdens 'Spot on Young Poets', onderdeel van het Winternachten festival op vrijdag 18 en zaterdag 19 januari 2019, droegen leerlingen van Dalton Den Haag, De Vrije School Den Haag, Edith Stein College, Christelijk College de Populier en ISW Hoogeland Naaldwijk eigen poëzie voor: het resultaat van dichtworkshops en dichtlessen gegeven aan ruim 300 leerlingen door Diann van Faassen en Harry Zevenbergen van het Haags Dichtersgilde. Spot on Young Poets is een educatieproject van Writers Unlimited en Haags Dichtersgilde in samenwerking met Museum Meermanno | Huis van het Boek.

Drie finalisten van Spot on Young Poets – Mirle Wittekoek (16 jaar, Dalton Den Haag), Julia Keukens (16 jaar, De Vrije School Den Haag) en Noemí Lorenzo (15 jaar, Dalton Den Haag) mochten tijdens het Schrijversfeest hun gedichten voordragen, evenals Sumai Yahya, de winnaar van vorig jaar. Mirle Wittekoek werd door het publiek als nieuwe winnaar gekozen en nam de oorkonde van de Jonge Campert-prijs 2019 in ontvangst. Ze schrijft over zichzelf: “Ik leef eigenlijk meer in de wereld in mijn hoofd dan in de wereld om mij heen. Als iemand me zoekt, dan ben ik buiten, bij dieren, op een concert, bij mijn vriendin, of aan het tekenen of schrijven. Mijn hart is groter dan mijn brein, en ik hou van poëzie.”

Het Schrijversfeest werd geopend door de jonge dichter Maxime Garcia Diaz die voordroeg uit eigen werk. Zangeres, cabaretière en actrice Jenny Arean (op piano begeleid door Peter van der Zwaag), zangeres Mathilde Santing (muzikaal begeleid door Bastiaan Mulder en Guus Bakker), geheugenpsycholoog en auteur Douwe Draaisma, jazzpianist/componist Maartje Meijer en fotograaf en schrijver Hans Aarsman traden op ter ere van de winnaars van de Jan Campert-prijzen.

De presentatie was in handen van Hassnae Bouazza. Het Schrijversfeest wordt georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met de Jan Campert-Stichting / Literatuurmuseum.

Ruim honderd schrijvers, dichters, journalisten en musici uit binnen- en buitenland kwamen tijdens het Winternachten festival 2019 naar Den Haag voor drukbezochte optredens in Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, de Haagse Hogeschool, de bibliotheken Nieuw Waldeck en Schilderswijk, Theater Dakota, het International Institute of Social Studies, Dalton Den Haag, Edith Stein College en Museum Meermanno | Huis van het Boek. De 25e editie zal plaatsvinden van donderdag 16 tot en met zondag 19 januari 2020.


Writers Unlimited


Stichting Writers Unlimited brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. Jaarlijks in januari in het Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag, tweewekelijks in B-Unlimited in de Centrale Bibliotheek in Den Haag, en in het buitenland tijdens schrijverstournees. De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Den Haag, het Nederlands Letteren Fonds, Fonds 1818 en andere particuliere fondsen, sponsors, donateurs en vele vrijwilligers.

Foto: Serge Ligtenberg