Theaterbezoeker Eva: 'Wekelijks naar het theater'
Door de Jonge Toneelkijkers maakte Van der Weerd op de middelbare school al kennis met het theater. "Met school gingen wij een keer per maand naar een voorstelling in Het Nationale Theater. Dat vond ik erg leuk, want we gingen naar voorstellingen die ik zelf niet snel zou bezoeken. Dat heeft denk ik wel de doorslag gegeven om Theaterwetenschap te gaan studeren," zegt de studente. Inmiddels klimt zij ook regelmatig in de pen als recensent voor de Theaterkrant. "Ik probeer echt vanuit mijzelf te schrijven en vertel wat me opvalt. Natuurlijk probeer ik ook de kennis vanuit mijn studie te gebruiken."
'Zaal 3 is dé plek voor jonge makers"
De geboren Haagse heeft niet één specialisatie. "Ik ga naar toneel, muziektheater en jeugdvoorstellingen", somt ze op. "Ik merk wel dat ik anders kijk naar voorstellingen sinds ik recenseer. In de Jonge Toneelkijkers-periode hebben we ook een keer een inleiding gehad over hoe je moet kijken naar een voorstelling. Dat vond ik erg handig." Zaal 3 is haar favoriete locatie van Het Nationale Theater. "Dé plek voor jonge makers." Ur van Urland is een van de voorstellingen die het meeste indruk heeft achtergelaten. "Dat was een hele prettige voorstelling, waarin de makers teruggaan naar wat theater is en wat er zo leuk aan is. Theater bestaat bij de gratie van het publiek, dat is iets wat makers nooit uit het oog moeten verliezen, vind ik."
Interactiviteit in theater
Van de voorstelling In de Vlaamsche Pot van Theater van de Klucht is ze geen fan. "Die vond ik persoonlijk wat gedateerd overkomen, omdat de serie letterlijk naar het toneel is gehaald." Interactiviteit is volgens Van der Weerd van belang om jonge bezoekers te trekken naar het theater. Ze noemt als voorbeeld de app die theatergroep Blast Theory gebruikte. "Je kon gebeld worden door een lifecoach voorafgaand aan de voorstelling. Hierdoor werd de theaterervaring meer dan een avondje uit."
Foto en tekst: Tanja Verkaik