Minister Ingrid van Engelshoven opent CaDance festival 2019

do 17 jan

CaDance festival gaat op vrijdag 25 januari van start in Den Haag. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven verricht de opening van het festival in Theater aan het Spui.

CaDance toont voor de 19e keer de actuele ontwikkelingen in het rijke Nederlandse danslandschap, met een programma dat niet minder dan 11 wereldpremières en 2 Nederlandse premières omvat. Tot en met 9 februari delen aanstormende en toonaangevende dansmakers hun perspectief op de wereld met een breed publiek. Met het festivalthema New Stories vestigt CaDance deze editie de aandacht op de nieuwe verhalen die in de taal van het lichaam verteld worden; door makers van nu, aan het publiek van nu, over de wereld waarin we nu leven.Openingsavond met drie wereldpremières


Na de officiële opening door minister Van Engelshoven gaat CaDance van start met wereldpremières van twee dansmakers: Samir Calixto, wiens voorstelling W na CaDance een uitgebreide tournee door Nederland maakt; en Ryan Djojokarso, die met Mom:me de breekbaarheid van de band tussen moeder en kind bespreekbaar maakt. Daarnaast is er van Amos Ben-Tal/OFFprojects een nieuwe ingenieuze performance installatie te zien die speelt met onze ervaring van tijd. Kunstbende winnaar in de categorie dans, Shinshan (momenteel ook te zien in Holland’s Got Talent) krijgt bij de opening de kans om zijn nieuwe korte solo te presenteren.

Diversiteit en urgentie voorop in festival


Het festival kenmerkt zich in 2019 door een grote diversiteit aan dansstijlen, en het urban momentum: na 40 jaar ontwikkeling is urban dans in al zijn dynamiek en veelzijdigheid uitgegroeid tot een vaste waarde in de podiumkunsten. De choreografen die zijn opgenomen in het festivalprogramma voelen een urgentie om het in hun voorstellingen te hebben over universele en daardoor altijd actuele thema’s als de ziel; de beleving van tijd; de bevrijding van dogma’s van welke aard dan ook; de moeder-kind relatie; archetypes en hokjesdenken; moord als deel van ons menszijn; zelfpresentatie en identiteitsverlies; doodsaanvaarding en continue transformatie, wilskracht en moed; vrouwelijke woede en sensualiteit; de behoefte aan veiligheid en gevaar; co-existentie binnen krachtenvelden; eenzaamheid; depressies; racisme; machismo en queerfobie; de onweerstaanbare aantrekkingskracht van extase.

Foto: Menno van der Meulen

Klik hier voor programma en tickets.