Alink&Plukaard kruipen uit comfortzone met Happily Ever After

vr 11 jan

Acteurs Yara Alink en Sander Plukaard zijn vrijwel onafscheidelijk. Momenteel schitteren zij samen in De Vrekkin van Het Nationale Theater (HNT), maar daarnaast timmeren ze hard aan de weg met hun eigen gezelschap Alink&Plukaard. Happily Ever After, hun nieuwste voorstelling, is op dinsdag 22 januari te zien in Theater aan het Spui in Den Haag. “We hopen een begrip te worden met een eigen achterban”, vertelt Plukaard.

Happily Ever After, hun nieuwste voorstelling, is op dinsdag 22 januari te zien in Theater aan het Spui in Den Haag. “We hopen een begrip te worden met een eigen achterban”, vertelt Plukaard.

Al vanaf de eerste week op de Toneelschool & Kleinkunstacademie in Amsterdam zijn de acteurs twee handen op een buik. “Die klik was er meteen in de eerste week op school”, zegt de acteur (o.a. Het lijden van de jonge Werther, GELUK en Vechtershart) over Alink (o.a. Who’s Afraid of Virginia Woolf en online serie De meisjes van Thijs), die in 2017 werd genomineerd voor de prestigieuze toneelprijs Colombina voor haar rol in Donna Donna.

“Het begon, na ons afstuderen in 2013, met het maken van onze eigen versies van klassiekers. Maar daar willen we ons van losmaken met Happily Ever After: een voorstelling over het sprookjesideaal van de romantische liefde”, vertelt hij. “Wat gebeurt er na ‘ze leefden nog lang en gelukkig, nadat je de prins op het witte paard hebt gevonden? Ons verhaal laat de keerzijde van de medaille zien: wat er gebeurt als de ‘seven year itch’ toeslaat.”

Lichtheid, humor en gelaagdheid staan centraal in alle voorstellingen van het theaterduo. “We zitten op de grens van cabaret en toneel. Wij willen met ons gezelschap een opstapje zijn om het theater binnen te stappen”, zegt de acteur over de vierde voorstelling van Alink&Plukaard.

Naast Happily Ever After staat er nog meer op de planning voor volgend jaar: “Ik ga Amadeus spelen in de gelijknamige voorstelling van HNT-regisseur Theu Boermans volgend jaar”, besluit de acteur. Alink heeft ook een volle agenda met de voorstellingIn Vrede (Berg&Bos) en de reprise van Sneue gevallen van Theater Sonnevanck. 

Happily Ever After toert van 8 januari tot 24 februari 2019 door heel Nederland.

Foto: Maxime Faassen