Romana Vrede maakt monoloog toegankelijk voor doven en blinden

vr 11 jan

Actrice Romana Vrede van Het Nationale Theater presenteert op donderdag 17 januari om 15.00 uur Kassandra in de HNT Studio's in Den Haag.

De monoloog uit de voorstelling De Oresteia van Theu Boermans is toegankelijk gemaakt voor mensen met een auditieve en visuele beperking. Onder de noemer HNT Onbeperkt worden er regelmatig voorstellingen specifiek voor mensen met een beperking georganiseerd. 

Voor HNT Onbeperkt hebben Romana Vrede en regisseur Julie Peters de monoloog Kassandra gemaakt. Voor doven- en slechthorenden wordt gewerkt met twee gebarentolken die op het podium staan en een schrijftolk. Voor blinden- en slechtzienden is er live audiodescriptie. Acteur Joris Smit van het vaste ensemble van Het Nationale Theater, die momenteel ook te zien is in Het duel, zal beschrijven wat er op het podium te zien is. "De schrijftolk voor doven-en slechthorenden schrijft live mee tijdens de voorstelling", vertelt Peters. "Dit is handig voor bezoekers die geen gebarentaal kunnen. De tekst is te lezen op grote schermen of tablets." 

Voor aanvang van de voorstelling is er een inleiding voor het publiek door Erna van den Berg waarin wordt uitgelegd wat er tot dan toe gebeurd is, zodat het publiek moeiteloos in kan stappen op het moment waarop Kassandra haar verhaal begint. Voor mensen met een auditieve beperking wordt tijdens de inleiding gewerkt met een schrijftolk. Voor mensen met een visuele beperking is er een meet-and-feel, een ontmoeting met de actrice en de mogelijkheid o.a. het kostuum te voelen.

Over HNT Onbeperkt

”Wij vinden het belangrijk dat ons actuele aanbod gezien, gehoord, beleefd of gevoeld wordt", zegt initiatiefnemer Saartje Oldenburg van Het Nationale Theater. "De een kan niet zien, de ander niet horen, de ander kan niet tegen prikkels. Maar dat betekent niet dat de zin om uit te gaan of de culturele interesse weg is.” 

In november is HNT Onbeperkt afgetrapt met een blindentolk die aanwezig was bij King Lear in de Koninklijke Schouwburg. Dit was een enorm succes. Daarnaast heeft Het Nationale Theater een prikkelarme versie van Steef's Operette Uurtje gemaakt voor mensen die als gevolg van bijvoorbeeld hersenletsel, autisme of hoogggevoeligheid niet goed tegen prikkels kunnen.

Op 26 januari is er een tolk aanwezig voor doven-en slechthorenden tijdens We zijn hier voor Robbie in de Koninklijke Schouwburg. Vrede speelt ook mee in deze voorstelling over een mislukt familiediner.

Bekijk op www.hnt.nl/onbeperkt alle voorstellingen die op het programma staan. 

Foto: Sanne Peper (Romana Vrede in De oresteia als Kassandra.