Theatertip #50

vr 14 dec

Welke voorstellingen die komende week te zien zijn bij Het Nationale Theater mag je echt niet missen? Programmeur Miel van Teijlingen geeft deze week de ultieme theatertip: Strindberg en Dal op dinsdag 18 december om 20.15 uur in Theater aan het Spui.

"De Gemeenschap speelde eerder de heerlijke toneelvoorstelling De Shakespeare Club en maakte afgelopen jaar diepe indruk met de voorstelling Romp, waarvoor hoofdrolspeelster Karina Holla de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol, de Theo d’Or, ontving. Strindberg en Dal is een theaterstuk over theater zoals De Gemeenschap dat zo geweldig deed in De Shakespeare Club. In de voorstelling ontmoeten we de leden van de vooruitstrevende toneelgroep &Co. Ze zijn druk aan het repeteren aan hun nieuwste voorstelling maar de persoonlijke en professionele spanningen in het gezelschap lopen als snel hoog op: de regisseur werkt te graag en te letterlijk als 'fysiek theatermaker', de mannelijke gastacteur is niet hetero genoeg voor zijn rol en de regieassistent is opzichtig bereid om alles te doen voor de toneelcarrière waarvan ze droomt. In een humoristische tekst van Rob De Graaf komt het gevoelige thema van (on)gepast gedrag in werksituaties als snel naar boven. Wat kan en wat mag niet? Hoe kwetsbaar zijn we ten opzichte van mensen die macht over ons hebben?"

Volkskrant****
Strindberg en dal is een geestig en fijn gespeeld stuk over het theatervak, waarin een heel aantal verhaallijnen samenkomt.

Trouw****
Glansrol Dic van Duin in pikant #MeToo-drama (…) Regisseur Roy Peters haalt de humor van De Graaf lekker luchtig naar boven door het aanwezige melodrama niet te negeren maar consequent te stileren.

Kom lekker vroeg! Om 19.30 is er een vrij toegankelijke inleiding met auteur Rob de Graaf.