Portret Sacha Bulthuis onthuld in Koninklijke Schouwburg

wo 12 dec

Sacha Bulthuis (1948-2009) was een groots en zeer gewaardeerd Haags actrice die het grootste deel van haar leven het vak uitoefende in Den Haag. Daarom is op dinsdag 11 december een portret van Bulthuis onthuld in de Haagse Koninklijke Schouwburg als eerbetoon.

Het langst was Bulthuis verbonden aan Toneelgroep De Appel, op de planken van de Koninklijke Schouwburg stond zij ook een tweetal keren in producties van de Haagsche Comedie. De actrice won tweemaal de Theo d’Or (in 1974 en 1993) en in 1988 (samen met Willem Wagter) de Prosceniumprijs.

Vele schilderijen van collega’s uit het vak sieren de wanden van de Koninklijke Schouwburg. Een portret van Bulthuis hoort hier vanzelfsprekend ook thuis, in haar stad Den Haag, waar zij zoveel mooie en onvergetelijke rollen speelde. Het Bestuur van de Vrienden van Toneelgroep de Appel heeft dan ook het initiatief genomen om de kunstenaar Albert Groenheyde (Den Haag, 1939) te vragen een portret te schilderen. 'Wij vonden dat een portret van Sacha niet mocht ontbreken in de schouwburg", zegt Tineke Pronk van de stichting. 

Het schilderij is in ontvangst genomen door Cees Debets, directeur theater, namens de directie van Het Nationale Theater. Waar het portret precies komt te hangen, is nog niet duidelijk. "Het Paradijs is misschien wel de meest treffende plek", besluit Debets.