‘Op jonge leeftijd kennis maken met kunst en cultuur is belangrijk’

do 6 dec

 “Waarom een goed doel opnemen in je testament als je er nu al zelf bij betrokken kunt zijn?”, zegt begunstiger Yvonne Lampe.

Vanuit Stichting Haagvalken, die zij samen met echtgenoot René heeft opgericht, wordt het interactieve project Wij zijn Nederland van NTjong, onderdeel van Het Nationale Theater, financieel ondersteund.
“Wij vinden het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd de gelegenheid krijgen om kennis te maken met kunst en cultuur”, vertelt het echtpaar over hun motivatie om begunstiger te worden van Het Nationale Theater. Muriël Besemer, hoofd HNTeducatie, is dolblij met de steun vanuit de stichting. “Schoolprojecten als Wij zijn Nederland zijn heel kostbaar, wij hebben echt steun nodig om dit überhaupt te kunnen maken.”

Wij zijn Nederland


Wij zijn Nederland bestaat uit verschillende voorstellingen voor leerlingen van groep een tot acht, die in de klas worden gespeeld. De identiteitscrisis in de samenleving is de rode draad. “Het gaat niet specifiek over hoe Nederlands wij zijn, maar op welke manier we met elkaar zijn verbonden. En is er wel of geen sprake van een ‘wij-gevoel?’”, legt Besemer uit.  “Voor de leerlingen van groep drie en vier hebben we een verhaal bedacht over een vreemd monster dat in de muren zit. Het gaat over de angst voor het onbekende. Een persoon wil dat het monster vertrekt en de ander niet. Door kinderen op jonge leeftijd al te laten nadenken en te laten praten, wil ik hen iets meegeven voor de rest van hun leven. Ten slotte zijn zij de toekomst en kunnen kinderen de wereld veranderen”, vertelt het educatiehoofd. Lampe sluit zich hierbij aan: “Als je iets wilt veranderen moet je bij kinderen beginnen. Zij zijn nog niet beïnvloed en staan nog open.”

'Zien hoe voorstelling groeit' 

Het tweetal is niet enkel sponsor, maar volgt het ontwikkelproces op de voet. “De innovatie van Het Nationale Theater spreekt ons aan”, zegt echtgenoot René. “Je moet je hele leven openstaan voor nieuwe ideeën en het is beslist leuk om van dichtbij mee te maken hoe een voorstelling groeit.”

Shakespearekring 

Het echtpaar was al ‘vriend’ van Het Nationale Theater. Tegenwoordig maken zij onderdeel uit van de Shakespearekring, die onder meer unieke kijkjes achter de schermen organiseert. “We hebben door deze hele samenwerking echt een band gekregen met Het Nationale Theater, daarom vonden we het leuk om privé ook nog iets te doen”, vertelt Lampe. “Het begint echt ons theater te worden.”

Vanaf maart 2019 is Wij zijn Nederland te zien op Haagse basisscholen.

Bekijk hier alle mogelijkheden om Het Nationale Theater te ondersteunen

Lees meer over de Shakespearekring


 

Muriël Besemer en Yvonne Lampe in de HNT Studio's van Het Nationale Theater.