Word ook begunstiger in de Shakespearekring

Wilt u graag meer doen om Het Nationale Theater te ondersteunen? Dan is de Shakespearekring iets voor u! Vanaf € 500 per jaar kunt u zich aansluiten bij deze kring.

Hiervoor krijgt u niet alleen leuke extra’s, maar deelname kan ook nog eens fiscaal gunstig voor u uitpakken. Het Nationale Theater is namelijk een culturele ANBI, een algemeen nut beogende instelling, waardoor een gift thans voor 125% aftrekbaar is (de zogeheten 'multiplier'). Dit betekent dat u een kwart meer mag aftrekken dan dat u geschonken hebt.

Eenmalige of periodieke gift

Het is van belang om onderscheid te maken tussen een eenmalige en een periodieke gift. Voor de aftrekbaarheid van eenmalige giften geldt namelijk een 'drempelinkomen': het totaal aan eenmalige giften moet hoger zijn dan 1% van uw 'drempelinkomen'. Voor een periodieke gift van € 500 per jaar gedurende ten minste 5 jaar geldt geen 'drempelinkomen' voor de aftrekbaarheid.

Hoe werkt het?

Indien uw gift aftrekbaar is, hoe werkt de multiplier van 125% dan precies? Stel u schenkt € 500 bruto, dan:
is uw aftrekpost in uw belastingaangifte - dankzij de multiplier - € 625;
bedraagt uw fiscale teruggave, afhankelijk van uw inkomen, maximaal € 325.
Uw gift van € 500 kost u dus netto € 175.

Vriendenlidmaatschap

Het Vriendenlidmaatschap kost u voor twee personen € 75, dus met € 100 meer steunt u Het Nationale Theater met de veel hogere gift van € 500. Een relatief klein verschil voor u, maar een groot verschil voor Het Nationale Theater.

Begunstiger worden

Toetreden tot de Shakespearekring of meer informatie ontvangen? Neem contact op met Vera Seriese – veraseriese@hnt.nl of Martijn Westerop – martijnwesterop@hnt.nl.

Het notariaat van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn in Den Haag vertelt u graag meer over de fiscale voordelen van schenken aan een (culturele) ANBI. Voor meer informatie neem contact op met Frank Oranje of Martine Goudkade op telefoonnummer (070) 515 34 30.

Klik voor alle informatie hier

Lees hier een interview met een begunstiger

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie