Festival in de Branding viert 50-jarig jubileum

wo 21 nov

Festival Dag in de Branding, het festival voor nieuwe muziek, viert feest met de 50e editie op zaterdag 24 november. In Theater aan het Spui in Den Haag wordt de Theo Bruins Prijs uitgereikt aan Wim Boerman en vindt er een uniek ligconcert plaats. 

De dag is gevuld met een mooi programma waarin de menselijke stem centraal staat. Ook voor Wim Boerman, artistiek leider van orkest de ereprijs, is het een gedenkwaardige dag: hij krijgt uit handen van de Gemeente Den Haag en de Johan Wagenaar Stichting de Theo Bruinsprijs uitgereikt ‘voor zijn niet aflatende inzet een groot publiek te winnen voor nieuwe gecomponeerde muziek’, aldus de jury.

Prijsuitreiking

Muziekjournalist Thea Derks gaat om 16.30 uur in gesprek met Wim Boerman (winnaar van de Theo Bruins Prijs 2018), Henk Heuvelmans (directeur Gaudeamus Muziekweek, voormalig winnaar Theo Bruins Prijs) en Saskia Lankhoorn (curator Festival Dag in de Branding). Om 17.00 uur wordt de Theo Bruins Prijs uitgereikt aan Wim Boerman. De wethouder voor Cultuur reikt de Theo Bruins Prijs 2018 namens de Gemeente Den Haag en de Johan Wagenaar Stichting uit aan Wim Boerman. In 2013 werd de Theo Bruins Prijs voor het laatst uitgereikt aan dirigent en musicus Reinbert de Leeuw.Wim Boerman is artistiek leider van orkest de ereprijs en de drijvende kracht achter de talentontwikkelingsprojecten die hij met zijn orkest heeft ontwikkeld en begeleid. Aansluitend op de prijsuitreiking treedt orkest de ereprijs op met werk van enkele recente laureaten uit bijna 25 jaar Young Composers Meeting. Toegang is gratis!

Wereldpremière 

De Zwitserse componist Jürg Frey schreef Windwörter speciaal voor sopraan Keren Motseri (foto), die twee jaar geleden Freys liedcyclus 24 Wörter vertolkte. Op haar verzoek maakte Frey nu dit ‘zusterstuk’ voor zang en viool. Motseri vroeg topviolist Joseph Puglia om haar te begeleiden. Windwörter is verstilde, geconcentreerde muziek. Festival Dag in de Branding presenteert deze wereldpremière als een ligconcert: kies een zitzak of strandstoel en ervaar de muziek. Het ligconcert start om 19.30 uur in Theater aan het Spui.