Theatertips #46

Welke voorstellingen die komende week te zien zijn bij Het Nationale Theater mag je echt niet missen? Programmadirecteur Cees Debets en programmeurs Miel van Teijlingen, Marijtje Pronk en John de Weerd weten als geen ander wat er te zien is. Iedere week geven zij theatertips: voorstellingen die je echt MOET zien!

1: Zaal 3 Jonkies 
 

Tip van programmeur John de Weerd: Volgende week, op 16 en 17 november, zijn de studenten van ArtEZ, de toneelschool uit Arnhem in Zaal 3 te zien. Zij hebben drie weken lang in onze gebouwen gewerkt aan een aantal scenestudies onder leiding van Vincent van der Valk en Janni Goslinga. De resultaten hiervan tonen ze deze twee dagen in Zaal 3. Ik vind het bijzonder om op zo’n intiem moment van een carrière een blik te krijgen op de ontwikkeling van de grote namen van morgen. Als u carrières van jonge theatermakers op weg naar de grote zalen wilt volgen is dit het instapmoment! 

2: De Erfgenamen

Tip van programmeur Miel van Teijlingen: De Erfgenamen (foto) is het gezelschap van Evgenia ‘Ondine’ Brendes. Afgelopen zomer stal zij harten als de waternimf Ondine in en om de gelegenheidspoel in de Koninklijke Schouwburg en nu is ze terug in Den Haag met het werk van haar eigen gezelschap: De Erfgenamen op 14 november om 19.00 uur in Zaal 3. We zien eerst hun film The man with the beard, eten dan op verzoek van onze Vlaamse gasten gezamenlijk een Ierse verassingsmaaltijd met zeevruchten en zien dan de voorstelling Exiles.
Samen met Jonas de Vuyst (o.a. Warme Winkel) en Simon Lemmens onderzoekt Brendes aan de hand van de tekst van Exiles hoe het is als drie mensen zonder uitweg en vol pijn met elkaar verenigd zijn in de liefde en zich tegelijkertijd proberen los te rukken van deze ketens. Het is hun interpretatie van het stuk dat de Ierse auteur James Joyce in de jaren 20 schreef, de nodige ‘haters’ opleverde maar naarmate de jaren vorderde steeds meer liefhebbers voor zich won. Zo ook De Erfgenamen!

3: Orlando


Tip van hoofd programmering Marijtje Pronk:
Lief publiek. Komt dit zien! Deze succesvoorstelling van Toneelhuis Antwerpen op dinsdag 13 november om 20.15 uur in de Koninklijke Schouwburg, onder regie van Guy Cassiers, werd de hemel in geschreven door de pers en geselecteerd voor het Theaterfestival 2013. Heel af en toe is Orlando in reprise te zien. Wij hebben het geluk het u te mogen tonen. Virginia Woolf schreef deze roman bijna 100 jaar geleden, over een man die meer dan driehonderd jaar leeft en in die tijd van geslacht verandert. Kan je in slaap vallen als man en wakker worden als vrouw? Kan je de minnaar van de Engelse koningin, diplomaat in Turkije en rondtrekkend zigeuner zijn? Het overkomt Orlando.
Herien Wensink schreef voor NRC: 'Maar wat een wonder voltrekt zich bij deze Orlando. En dat wonder is Katelijne Damen. Niet alleen bewerkte zij de verrassend lichte tekst tot een opgewekt meanderende en soms onstuimig kolkende theatermonoloog, ook speelt zij de biograaf, en tegelijk diens onderwerp Orlando. Dat doet ze weergaloos. Net als Maria Kraakman bij de versie van Oostpool verdient Damen een Theo d’Or.'
En Tuur Devens schreef in de Theaterkrant: ‘Hij, Guy Cassiers, speelt het weer klaar. Of beter: zij, Katelijne Damen, doet het toch maar. Beiden wilden een ode aan de verbeelding maken. Aan de taal. Aan de schoonheid. Aan de zintuigen. Aan het leven. Dat is hen gelukt, en hoe.’

4: De Krijtkring

Tip van theaterdirecteur Cees Debets: Met De Krijtkring naar het origineel van Bertolt Brecht neemt regisseur Liesbeth Coltof afscheid van haar gezelschap De Toneelmakerij en het Nederlandse jeugdtheater. En dat doet ze met een knallend slotakkoord dat met veler sterren in de pers is ontvangen. De Toneelmakerij is al jaren een van de toonaangevende jeugdtheatergezelschappen.
Dit keer met spannend muziektheater voor jong en oud, geweldige acteurs en muziek van Frederique Spigt die ook live op het podium speelt en zingt.
Liesbeth Coltof ontving zo ongeveer alle prijzen die er maar te winnen zijn in theaterland en dat is terecht en bewijst ze ook nu weer!
De Krijtkring is meeslepend, rauw en grappig theater waarin taal en muziek de boventoon voeren en dat allemaal woensdag 14 november om 19.30 uur in onze prachtige Koninklijke Schouwburg.

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie