Blindentolk aanwezig bij voorstelling King Lear

vr 19 okt

Tijdens de voorstelling King Lear, die op 15 en 16 november te zien is in de Koninklijke Schouwburg, is er op de 15e een blindentolk aanwezig die een live audiobeschrijving geeft. Op deze manier kunnen blinden en slechtzienden ook een theatervoorstelling meebeleven. Onder de noemer HNT Onbeperkt maakt Het Nationale Theater theater toegankelijk voor mensen met een beperking.

Is theater wel leuk als je het niet of slecht ziet? “Zeker weten”, zegt blindentolk Angelique van Stichting Komt het Zien!, “Ik vertel precies wat er allemaal gebeurt. De blinden zitten gewoon in de zaal en horen mijn beschrijving live via een koptelefoon. Daarnaast horen ze natuurlijk de dialoog en muziek en de reacties van het ziende publiek. Zo kan iedereen alles volledig meebeleven. Bovendien mogen de blinden al eerder naar binnen om het decor met tast te ‘bekijken’.” Blindengeleidehonden zijn natuurlijk ook welkom.


Over King Lear

Shakespeare-klassieker King Lear van Toneelgroep Maastricht staat bol van gekonkel en verraad. De oude koning Lear wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters Goneril, Regan en Cordelia. Om beurten vraag hij hun hoeveel ze van hem houden. Maar Cordelia heeft een geweten. Ze weigert de vleierij van haar oudere zussen te overtreffen en uitgerekend zij, de oogappel van haar vader, wordt verstoten. Parallel aan dit verhaal spelen de intriges tussen Gloucester en zijn zonen Edmund en Edgar.
De voorstelling wordt gespeeld door een sterrencast, die bestaat uit onder meer Huub Stapel (King Lear). Porgy Franssen, Dirk Roothooft en Sylvia Poorta. De tekst is bewerkt door Jibbe Willems.


Reacties

Met haar blindentolken maakt Komt het Zien! theatervoorstellingen en evenementen toegankelijk voor iedereen met een visuele beperking. Een blinde dame vertelt: “Ik ben ook gewoon een mens. Ik woon in een gewoon huis, ik heb kinderen die gewoon naar school moeten. Dan wil ik ook wel eens gewoon naar het theater kunnen. Laatst ging ik naar een voorstelling zonder blindentolk. Ik hoorde anderen lachen, maar ik had geen idee waarom, want ik kon de voorstelling niet volgen. Als er audiobeschrijving is kan ik alles gewoon zien, terwijl ik geen steek zie. Geweldig!” 

Kaarten

Reserveren voor HNT onbeperkt kan telefonisch via (088) 3565356 onder vermelding van ‘Komt Dat Zien/ HNTOnbeperkt’. Op 17 april komt er ook een blindentolk langs bij Temmen van de Feeks van Toneelschuur Producties. 

Foto: Ben van Duin