Theatertips #42

Welke voorstellingen die komende week te zien zijn bij Het Nationale Theater mag je echt niet missen? Programmadirecteur Cees Debets en programmeurs Miel van Teijlingen, Marijtje Pronk en John de Weerd weten als geen ander wat er te zien is. Iedere week geven zij theatertips: voorstellingen die je echt MOET zien!

1: Headroom

Op maandag 15 en dinsdag 16 oktoberom 20.15 uur is in Theater aan het Spui in Den Haag Theater Rotterdam te gast met Headroom.
"Headroom is gemaakt door Boogaerdt en Vander Schoot in samenwerking met Eric Whien", vertelt theaterdirecteur Cees Debets. "Ik zag deze voorstelling op de première-avond en was verbluft door de techniek en de wonderschone compositie.
Er komt geen woord aan te pas, is het theater of meer beeldende kunst? Een aaneengesloten beeldenstroom, raadselachtig, verontrustend. De voorstelling raakt en werd door de mimejury genomineerd voor de prijs voor beste voorstelling.
Dompel u onder in het unieke universum dat deze makers voor u in petto hebben.
Kun je in het donker meer zien?" 

2: Jonkies

Aanstormend theatertalent te zien tijdens verrassingsperformance in Zaal 3, vrijdag 19 oktober om 20.30 uur. Jonkies is een leuke manier om nieuwe theatermakers te leren kennen. Deze keer is het de beurt aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij zullen een week lang werken en bivakkeren in Zaal 3. Na een week voorbereiden en repeteren, presenteren de studenten hun werk aan het publiek. Een ideale manier om jong en talentvol theatertalent te ontdekken tijdens een unieke voorstelling.
Programmeur John de Weerd zegt: "De Amsterdamse Toneelschool vaardigt een aantal studenten af die samen in één week een performance zullen maken. Het resultaat hiervan is altijd spannend, want hier zie je de grote namen van de toekomst aan het werk!"

3: De Revolutionairen

Programmeur Miel van Teijlingen tipt De Revolutionairen (16 oktober, Theater aan het Spui). De talentvolle regisseur Eline Arbo had met Het Lijden van de jonge Werther een droomdebuut in het Nederlandse theater. Met haar voorstelling won ze de Toneelkijkersprijs, de BNG Bank Theaterprijs en toerde de voorstelling afgelopen september nog door het land als één van de meest geprezen voorstellingen van theaterseizoen 2017-2018. "Een zeer goede reden om me te verheugen op dinsdag wanneer haar nieuwste voorstelling: De Revolutionairen (tevens bij Toneelschuur Producties) in Theater aan het Spui staat. Voor De Revolutionairen is Arbo met een geweldige groep jonge acteurs en een muzikant aan de slag gegaan met het idealistische, existentialistische gedachtegoed van Albert Camus. En stellen zichzelf de vragen: in welke mate zijn wij bereid om de wereld van de toekomst vorm te geven en kan theater ons daarbij helpen?"

4: De Vrekkin

"De Vrekkin (foto). Deze familievoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar heeft het allemaal: een grote cast met geweldige acteurs, het is een beroemde toneelklassieker (naar: De Vrek van Molière) en toch heel actueel, het is een spektakel, met muziek, humor en vooral: inhoud!", tipt Marijtje Pronk. "Want zoals Madonna al predikte: we are living in a material world. Kinderen groeien bijna vanzelfsprekend met de nieuwste gadgets, dure merkkleding, funny trips, en het is moeilijk voor ouders om daarin grenzen te stellen. Families als de Trumps en de Kardashians geven het idee dat rijkdom onuitputtelijk is. Als liefde wordt uitgedrukt in geld, dan wil je er toch zo veel mogelijk van hebben?
De voorstelling gaat feestelijk in premiere in de Koninklijke Schouwburg, en als de première vol is: er zijn nog meer voorstellingen gepland! Eenmaal, andermaal, verkocht." Kom op zaterdag 20 (19.30 uur) en zondag 21 oktober (15.00 uur) kijken in de Koninklijke Schouwburg.

Foto: Phile Deprez

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie