Theatertips #36 #37

Welke voorstellingen die komende week te zien zijn bij Het Nationale Theater mag je echt niet missen? Programmadirecteur Cees Debets en programmeurs Miel van Teijlingen, Marijtje Pronk en John de Weerd weten als geen ander wat er te zien is. Iedere week geven zij theatertips: voorstellingen die je echt MOET zien!

1: DCR Pleinfestival 2018


"Na het succes van de eerste editie vorig jaar openen de podia, organisaties en makers van het Haagse Energiekwartier op 8 september opnieuw hun deuren voor alle geïnteresseerden, waaronder ook onze eigen Zaal 3", zegt John de Weerd. "Kom naar het DCR Pleinfestival om te zien wat er allemaal gaande is in en rondom het De Constant Rebecqueplein. Zaal 3, Nest, LOOS, maar ook individuele kunstenaars openen hun deuren en tonen eigen werk, tentoonstellingen en voorstellingen. De toegang is gratis!2: UR

Miel van Teijlingen tipt UR op donderdag 13 september in Theater aan het Spui. Afgelopen jaar overweldigde Urland het publiek in Theater aan het Spui met hun fantastische voorstelling UR waarin de performers ons meenamen naar de Ursprung. Vanuit één houten kist schept Urland verschillende werelden en plaatst die in een historisch theaterkader. In een energieke montage van rituelen onderzoekt Urland hoe theater de oervorm is van kunst maar ook de kunstvorm voor de toekomst is. Deze voorstelling is een must-see voor de theaterliefhebber maar ook voor de gene die gaat watertanden bij een retestrakke hooverboard choreografie. De Nederlandse Toneeljury selecteerde de voorstelling als één van de beste van het afgelopen seizoen en schreef: “Slim, humoristisch, verrassend en gemaakt met een aanstekelijke energie waar het genot vanaf spat.”

3: Het lijden van de jonge Werther


Tip van theaterdirecteur Cees Debets: "Natuurlijk is de derde dinsdag, 18 september, in september traditiegetrouw Prinsjesdag. De glazen koets rijdt door de stad, de troonrede en de miljoenennota. Dit jaar is er ’s avonds in Theater aan het Spui een extra feestelijk moment, de Toneelkijkerprijs wordt uitgereikt." Dit is de publieksprijs van onze vaste bezoekers die met elkaar hebben bepaald wat de beste voorstelling van het afgelopen seizoen is. Zij kozen voor de Toneelschuurproductie Het lijden van de jonge Werther. De klassieke tekst van Goethe in een moderne en aanstekelijke bewerking met een stel geweldige acteurs in een flitsende regie van Eline Arbo.
Kortom, mis deze voorstelling niet het is GENIETEN!!!
‘Bij formidabele jonge Werther verlaat niemand somber de zaal’ ★★★★★ Volkskrant
‘Adembenemende theatrale kijk op romantische liefde’★★★★★ Trouw
‘IJdens is een prachtige Werther’ ★★★★ Parool

Scènes uit een huwelijk
 

Marijtje Pronk tipt Scènes uit een huwelijk die van 13 tot 15 september te zien is in de Koninklijke Schouwburg. "Laat u niet in verwarring brengen door de naam van het gezelschap: Internationaal Theater Amsterdam is de nieuwe naam van het internationaal befaamde gezelschap Toneelgroep Amsterdam, dat onder artistieke leiding staat van niemand minder dan Ivo van Hove, die dit stuk regisseerde. Alhoewel Bergmans verfilming het meest bekend is, schreef hij ook dit succesvolle theaterstuk. De spectaculaire versie van Ivo van Hove werd door The Guardian uitgeroepen tot een van de tien beste voorstellingen van 2013. Celia Nufaar werd onderscheiden de Colombina voor beste vrouwelijke bijrol.
Ik zag de voorstelling enkele jaren geleden, het is echt een toneel-spektakelstuk, met maar liefst elf topacteurs, dat als een rollercoaster aan je voorbij gaat. Het publiek neemt plaats óp het toneel, dicht op de scène, en ziet in verschillende groepen simultaan telkens een andere fase uit het huwelijk van Johan en Marianne. De timing van het stuk zit als een Zwitsers meester-uurwerk in elkaar, waardoor je op het puntje van je stoel blijft zitten.
Mis het niet!"

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie