Theatertips #25

Welke voorstellingen die komende week te zien zijn bij Het Nationale Theater mag je echt niet missen? Programmadirecteur Cees Debets en programmeurs Miel van Teijlingen, Marijtje Pronk en John de Weerd weten als geen ander wat er te zien is. Iedere week geven zij theatertips: voorstellingen die je echt MOET zien!

1: Je Bent Zelf een Festival

Nu het festivalseizoen echt begonnen is, de Parade bijna gaat beginnen en het zomerprogramma Ondine de Koninklijke Schouwburg invloeit, pakken we groot uit in Theater aan het Spui met Je Bent Zelf een Festival. Ons eigen backstage festival waarin we alles anders doen dan we gewend zijn. We gaan gezellig bandjes kijken, biertjes drinken en zien performances van jonge makers van wie je nog veel meer gaat zien op de Parade en in Zaal 3. Ook keert de Intensive Caravan terug op de laad & los! Eerdere bezoekers van het festival weten dat dit een onvergetelijke ervaring is! En dat alles voor de bespottelijk lage prijs van €7,50 #jebentzelfbespottelijk. 

Kom op donderdag 21 juni naar Je Bent Zelf Een Festival om 19.30 in Theater aan het Spui in Den Haag.

 

2: Ondine

"Maak je borst nat, want er komt een waterspektakel van jewelste naar de Koninklijke Schouwburg! Niemand mag dit romantische zomersprookje missen, want er gaat heel veel spectaculairs gebeuren", meldt programmeur Marijtje Pronk. Zo wordt het toneel van de schouwburg onder water gezet, en geeft een spectaculaire cast acte de présence: in Ondine komt méér dan het gehele ensemble van Het Nationale Theater in actie en dat is uniek. Joris Smit, Evgenia Brendes, Mark Rietman, Stefan de Walle, Sylvia Poorta, Antoinette Jelgersma, Hein van der Heijden, Yela de Koning, Keja Klaasje Kwestro en vele anderen. Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool hebben de handen ineen geslagen om deze grootschalige productie te creëren. Regisseur Jeroen de Man, voorheen van De Warme Winkel, regisseert, dus dat belooft een totaal out-of-the-box romatisch en humorvol theatersprookje te worden, een avond waarbij de verbeelding zeker aan de macht is.
Ondine is een sprookje over een waternimf, gespeeld door Evgenia Brendes. Ze wast haar haren in de waterval, ze zwemt tussen de vissen en andere waterdieren. Ze is wereldvreemd en tegelijk volledig één met de natuur. Als ze verliefd wordt op Hans, ridder von Wittenstein zu Wittenstein (Joris Smit), neemt hij haar mee naar het hof. Daar weet de pure Ondine zich slecht staande te houden. En dan is de Koning der Watergeesten (Mark Rietman) nog niet langsgekomen om wraak te komen halen.
Extra vermeldenswaard is dat de schouwburg aan de binnen- en buitenkant wordt getransformeerd tot waterpaleis. Aan de voorzijde van de Koninklijke Schouwburg wordt een groot strandpaviljoen gecreëerd, waar u de lekkerste zomer- en visgerechten kunt eten en (na)borrelen. Ook zijn er speciale haringhapdagen. En zomercocktails. En hopelijk ook ijsjes. De zomer kan vanaf 19 juni echt losbarsten. 

Ondine is van 19 juni tot 7 juli exclusief te zien in de Koninklijke Schouwburg. 

3: Zaal 3 op De Parade

Voor het eerst staat Zaal 3 met haar eigen festivaltent ‘Zaal 4’ op Theaterfestival de Parade in álle steden die het festival aandoet: Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam! Dat betekent dat er maar liefst 5 voorstellingen 54 dagen door heel Nederland te zien zijn deze zomer. Zaal 4 biedt deze zomer plaats aan 7 jonge theatermakers met zeer uiteenlopende voorstellingen en performances; van een kookprogramma van de Worsten van Babel tot een protest opera van performer en counter-tenor Benjamin Abel Meirhaeghe die momenteel afstudeert op de Toneelacademie Maastricht. Performer en theatermaker Elias de Bruyne was al eerder in Zaal 4 te zien en keert terug met zijn nieuwe voorstelling ‘Er moest maar eens een dinosauriër voorbijkomen’.
De Poezieboys maken de voorstelling VINKENOOG. Hiervoor duiken zij in de verlichte wereld van hun Nederlandse lievelingsdichter, de enfant terrible van de Nederlandse poëzie, de godfather van de orale poëzie, de zelfbenoemde 'dichter des vaderlands’, kosmopoliet en vrijetijdsbesteder: Simon Vinkenoog! Omdat de wereld wel wat seks, drugs, positiviteit en Vinkenoog kan gebruiken. Met muzikant Bas Prins (bekend van Niko, Taymir) hebben zij de voorstelling POEZIE gemaakt; een ode aan de poëzie voor kinderen.
Zaal 3 is het laboratorium van Het Nationale Theater waar jonge theatermakers en performers de kans krijgen voorstellingen te ontwikkelen en een publiek kunnen opbouwen voor hun werk.

De Parade opent op 29 juni in Rotterdam en sluit haar tournee af op 2 september in Amsterdam.

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie