Acteurs The Nation en Othello genomineerd voor toneelprijs

Drie acteurs die een rol hebben gespeeld in producties van Het Nationale Theater zijn genomineerd voor een VSCD Toneelprijs. Romana Vrede maakt kans op de Colombina voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol in The Nation. Vanja Rukavina (The Nation) en Rick Paul van Mulligen (Othello) hebben allebei een nominatie te pakken voor de mannelijke tegenhanger van deze prijs: Arlecchino. De winnaars worden op 16 september bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam.

Romana Vrede, onderdeel van het vaste ensemble van Het Nationale Theater, is genomineerd voor haar rol als Marian in The Nation. Vorig jaar won de actrice de Theo d’Or voor haar rol in RACE. De jury over de acteerprestatie van Vrede in The Nation: ‘Elk woord dat ze uitspreekt komt binnen en lijkt nog even na te echoën. Romana Vrede acteert met ongelofelijk veel liefde en compassie voor haar personage.’ Ook Vanja Rukavina heeft hoge ogen gegooid bij de Nederlandse Toneeljury met zijn rol in The Nation. ‘Vanja Rukavina is als Damir de angel die het stuk The Nation genadeloos op scherp zet’, zegt de jury. Rick Paul van Mulligen maakte indruk met zijn ‘vileine, scherpe en plezierig fanatieke Jago’ in Othello.

Vanja Rukavina in The Nation.  

The Nation en Othello

The Nation is een actuele theaterthriller van regisseur Eric de Vroedt van Het Nationale Theater over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving. Het begint met een mysterie: de elfjarige Ismaël uit de Haagse Schilderswijk is spoorloos verdwenen. Daarna volgt een zoektocht langs alle lagen van de maatschappij, langs politieagenten, jihadisten, ondernemers, politici, journalisten en welzijnswerkers met ieder hun eigen belangen. De voorstelling is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en het Vlaams Theaterfestival. Het Nederlands Theater Festival wordt ieder jaar afgesloten met het uitreiken van de toneelprijzen. The Nation gaat vanwege de grote belangstelling in september 2018 in reprise. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hnt.nl/thenation. In de Othello van regisseur Daria Bukvić van Het Nationale Theater stond racisme centraal: hoe gaat een witte wereld om met het succes van een zwarte man? De voorstelling is lovend ontvangen door pers en publiek en was vrijwel iedere avond uitverkocht.

Rick Paul van Mulligen in Othello 

Overige genomineerden

De genomineerden voor de Theo d’Or, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol, op een rij: Marieke Heebink voor Oedipus (Toneelgroep Amsterdam), Karina Holla (ROMP, De Gemeenschap) en Alejandra Theus voor haar rol in Revolutionary Road (Theater Rotterdam/Toneelschuur Producties). De genomineerden voor de Louis d’Or, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol, zijn: Eelco Smits voor zijn rol in Vergeef ons (Toneelgroep Amsterdam/Toneelhuis), Bruno Vanden Broecke in PARA, Steven van Watermeulen in Onderworpen (NTGent). Daarnaast maken Arnon Grunberg (De Mensheid) en Michiel Blankwaardt (Woiski vs Woiski) kans op een Arlecchino voor de beste bijrol. Actrice Anniek Pheifer van Het Nationale Theater, is net als Vrede genomineerd voor een Colombina voor haar rollen in Gidsland van mugmetdegoudentand. Maureen Teeuwen (Dumas/La Dame, De Sade) en Dionne Verwey (De Blackout van ’77) maken dit lijstje af. Tot slot zijn de eerste nominaties voor de Mimeprijs 2018 bekendgemaakt. De voorstellingen Bambie is Back, De onzichtbare man en For the Time Being.

De VSCD-prijzen

De Theo en Louis d’Or en de Colombina en Arlecchino zijn de Toneelprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Evenals de VSCD Mimeprijs. De VSCD is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters en concertgebouwen. Podiumkunstenaars zijn het hart van theaters en concertgebouwen en dragen krachtig bij aan het kunstklimaat. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres. De VSCD Toneelprijzen worden sinds 1955 uitgereikt.

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie