Theatertips #16

Welke voorstellingen die komende week te zien zijn bij Het Nationale Theater mag je echt niet missen? Programmadirecteur Cees Debets, coördinator programmering & programma’s Joost de Kleine Beek en programmeurs Miel van Teijlingen, Marijtje Pronk en John de Weerd weten als geen ander wat er te zien is. Iedere week geven zij theatertips: voorstellingen die je echt MOET zien!

Lightyear Zero – Collectief Klaplong 28 april Zaal 3

"Onvermogen, gehannes, tractor beams en verlangen vormen de setting voor een hilarische, muzikale voorstelling van vier studenten van de Toneelacademie Maastricht." tipt programmeur John de Weerd. Ze lopen alle vier tegen de quarterlifecrisis aan en trekken zich terug in een jeugdige fantasiewereld. Als de vierkoppige bemanning van een denkbeeldig ruimteschip trekken ze ten strijde tegen het saaie alledaagse in deze muzikale jongensvoorstelling.  

SchuurAtelier: Reiken naar Julie – Toneelschuur Producties/ Abdel Daoudi

"Met heel veel plezier kondig ik aan dat de onderzoeksvoorstelling Reiken naar Julie van Abdel Daoudi op maandag 30 april in Theater aan het Spui te zien is", zegt programmeur Miel van Teijlingen. Deze voorstelling is een eerste stap naar een volledige voorstelling die Abdel Daoudi bij Toneelschuur Producties maakt in samenwerking met auteur Abdelkader Benali. Abdel kennen we bij Het Nationale Theater al langer want hij werkte als regie-assistent mee aan The Nation en Metropolis. Reiken naar Julie is een eerste stap in het onderzoek naar een nieuw te schrijven toneelstuk door Abdelkader Benali gebaseerd op Freule Julie van August Strindberg. Gaan! Want Abdel is een getalenteerde regisseur een heeft voor dit onderzoek beschikking over de fantastische acteurs George Tobal (Troje Trilogie en van George en Eran lossen de wereldvrede op) en Julia Akkermans (Het Leven is Droom) die al eerder schitterden in Theater aan het Spui. 

Op 4 mei is het Nationale Dodenherdenking.


"Op deze avond zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Voorstellingen, bijeenkomsten, projecten die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken", zegt Theater directeur Cees Debets. Wij doen al jaren mee op onze podia en daarom is Theater Na de Dam inmiddels ook in Den Haag een begrip. Ook dit jaar is er in de Koninklijke Schouwburg, in Theater aan het Spui, Zaal 3 en op locatie in Scheveningen weer een programma waarover volgende week meer. Westerbork Blues is een voorstelling in de aanloop naar 4 mei waar ik uw aandacht voor wil vragen. Edwin de Vries speelt met zijn zoon Sam deze voorstelling op 25 april in de Koninklijke Schouwburg. Rob de Vries, regisseur, acteur werd in 1918 geboren en overleed in 1969. Zoon Edwin de Vries kent u als acteur, regisseur en scenarioschrijver. Het verhaal van zijn vader die op 24-jarige leeftijd een haast onvoorstelbare verzetsdaad pleegde in kamp Westerbork wordt nu door hemzelf en zijn eigen zoon Sam (nu 24) op het toneel gebracht. Een wonderbaarlijke liefdesgeschiedenis in oorlogstijd.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie