Theatertips #15

Welke voorstellingen die komende week te zien zijn bij Het Nationale Theater mag je echt niet missen? Programmadirecteur Cees Debets en programmeurs Miel van Teijlingen en Marijtje Pronk weten als geen ander wat er te zien is. Iedere week geven zij theatertips: voorstellingen die je echt MOET zien!

 HUID

"In het najaar van 2016 zag ik in Korzo de voorstelling Huid van Boukje Schweigmann en Slagwerk Den Haag", zegt programmadirecteur Cees Debets.
"Het was een indringende ervaring waarin de live uitgevoerde muziek van Slagwerk Den Haag totaal samenvloeide met het bewegingstheater van Boukje Schweigmann. Vorig jaar werden we benaderd of we de reprise van Huid in de Koninklijke Schouwburg zouden willen tonen en ons antwoord was een hartstochtelijk Ja!! In de prachtige zaal van de KS een a-typische voorstelling laten zien waarin een slagwerker de huid van zijn trommel wrijft, slaat en aait. Waarin beweging, ritme, geluid en beeldende kunst samensmelten. Echt, een voorstelling zoals u die nog nooit zag in uw schouwburg." Huid is op dinsdag 17 april om 20.15 uur te zien in de Koninklijke Schouwburg. 

Matglazen Vensters

In Matglazen Vensters tonen de spelers van Dood Paard (Kuno Bakker en Manja Topper) en Adelheid & ZINA (Titus Muizelaar) wat het effect is van hoe we wonen op ons leven. Door gentrificatie werd het echtpaar Doeze en Tacita steeds verder naar de randen van de nieuwe stad gedreven. Wim T. Schippers ontwierp een huiskamer in de periferie van die stad. In de huiskamer van het echtpaar zien we dat de wereld sneller verandert dan het echtpaar kan bijhouden. Als Beau, Doeze’s een zoon uit een eerder huwelijk, onaangekondigd langskomt, ontwikkelt de voorstelling zich tot een huiskamerdrama waarin wereldbeelden botsen. In de voorstelling ontmoeten we drie mensen die zich met grote woorden proberen te wapenen tegen het leven. "Deze voorstelling heeft alle ingrediënten voor een spannende toneelavond. Geweldige acteurs, een tekst van Rob de Graaf (één van de meest gespeelde hedendaagse toneelauteurs) en een decor van Wim T. Schippers. Ik verheug me!", zegt programmeur Miel van Teijlingen.

3: Salam

Salam van het Noord Nederlands Toneel is op woensdag 18 april te zien in de Koninklijke Schouwburg om 20.15 uur. Programmeur Marijtje Pronk vindt dit een voorstelling die iedereen moet zien. "Toneel laat steeds meer andere kunstvormen toe, een van de gezelschappen die dat bewijst is het Noord Nederlands Toneel. Sinds het aantreden van Guy Weizman als artistiek leider laat hij zien dat toneel zich prima laat combineren met o.a. dans en live muziek, in een rauwruige ‘rock & roll’-achtige sfeer, misschien het beste te omschrijven als totaaltheater. U kent Guy Weizman wellicht ook als artistiek leider van het dansgezelschap Club Guy & Roni. Ik ben heel nieuwsgierig naar de nieuwe voorstelling van het Noord Nederlands Toneel: Salam, gebaseerd op het verhaal van Abraham, die gespeeld wordt door Jack Wouterse. Wie het werk van Weizman kent, weet dat Salam geen historisch bijbeldrama zal zijn, maar een hedendaagse, humoristische en fysieke voorstelling, in de sfeer van Tarantino’s From Dusk Till Dawn. De voorstelling werd door Hein Janssen van de Volkskrant met 4 sterren beloond en alleen al door deze zin uit zijn recensie wil ik gaan kijken: ‘Uitgangspunt: het verhaal van aartsvader Abraham en zijn twee zonen Izaak en Ismael. Bedoeling: begrip kweken voor de verschillen tussen de westerse en Arabische wereld, in de hoop die te overbruggen. Resultaat: een geweldige, unieke, luidruchtige, soms finaal uit de bocht vliegende en ten slotte originele voorstelling, waarin aloude Bijbelse personages fris tot leven worden gebracht’. P.S. en daarnaast natuurlijk omdat ‘Het kleine cafe aan de haven’ van Vader Abraham in deze voorstelling een revival beleeft."


 

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie