Theatertips #14

Welke voorstellingen die komende week te zien zijn bij Het Nationale Theater mag je echt niet missen? Programmadirecteur Cees Debets, coördinator programmering & programma’s Joost de Kleine Beek en programmeurs Miel van Teijlingen, Marijtje Pronk en John de Weerd weten als geen ander wat er te zien is. Iedere week geven zij theatertips: voorstellingen die je echt MOET zien!

Theatercollege Hans Aarsman


Toen ik op de middelbare school zat en nog thuis woonde lag er altijd een krant op tafel", vertelt programmeur Miel van Teijlingen. "Iedere donderdag bladerde ik steevast naar het midden van de krant voor de Aarsman Collectie. Eerst om de immer eigenaardige foto grondig te bekijken en vervolgens totaal verrast te worden door de wonderlijke observatie die Hans Aarsman in zijn bijgevoegde column beschrijft. Precies Andersom is geen theater maar wel een lezing van een heel goede verteller. In zijn theatercollege leert Aarsman het publiek om bij het bekijken van een foto zijn of haar conclusie uit te stellen, uit te zoomen, langer te observeren en het geheel te overzien. Het belooft een leerzame avond te worden. Stel je conclusie uit! Een oude maar gouden toneelkijkertip waar ik mezelf soms ook aan moet herinneren. Kom langs op zaterdag 14 april om 20.15 uur in de Koninklijke Schouwburg.

Aquarium

Aquarium, een zwarte komedie over privacy. Een voorstelling die gezien moet worden, alleen al omdat het zo’n fijne groep acteurs bij elkaar is: Pierre Bokma, Guy Clemens, Jacqueline Blom, Annick Boer", zegt programmeur Marijtje Pronk. Maar er zit ook een ‘geheimtip’ achter deze voorstelling. En wel in de persoon van Nathan Vecht, de schrijver van het stuk, een van de belangrijkste Nederlandse toneelschrijvers van dit moment. Hij maakte furore met verschillende stukken, waaronder Kunsthart, dat in 2015 door vier theaterrecensenten tot beste nieuwe tekst van het jaar werd verkozen, en werd geselecteerd voor het Theaterfestival. Nathan Vecht schreef onder andere ook de toneelteksten van Gidsland en In de ban van Broadway, met Loes Luca en Tjitske Reidinga. Voor het Nationale Theater schrijft hij de feestelijke voorstelling Onze Straat, een bewerking van de voorstelling Our Town, die in 18-19 te zien is. Vrij Nederland schreef dat zijn stukken ‘geestig zijn, met spitse dialogen en rake oneliners’. Aat Ceelen, regisseur van onder andere De Verleiders, regisseerde deze voorstelling. Aquarium is wisselend door de pers ontvangen. Kijk en oordeel zelf! (het is bijna uitverkocht, dus wees op tijd)." Aquarium is op vrijdag 13 en zaterdag 14 april te zien in de Koninklijke Schouwburg en op woensdag 23 mei.

BorderKitchen: Gabriel Tallent

Op zondag 15 april om 16.00 uur komt de Amerikaanse schrijver Gabriel Tallent naar Zaal 3 om te vertellen over zijn nieuwe roman Mijn allerliefste schat. Tallent wordt deze avond in het Engels geïnterviewd door de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke. "Ik heb heel veel zin in deze avond omdat het een prachtig en aangrijpend boek is en ik benieuwd ben naar Annelies Verbeke als interviewster", zegt programmeur John de Weerd. 

De Eurocommissaris

De tip van theaterdirecteur Cees Debets: "Mugmetdegoudentand speelt de Eurocommissaris. Wie kent haar niet de razend populaire Europarlementariër Charlotte Hajenius. Reeds in 2015 beklom zij het theaterpodium om ons, het publiek, deelgenoot te maken van de wondere en complexe wereld die Europa heet.
Hoe kunnen we samen Europa zijn als alle lidstaten louter nationale belangen nastreven? Deze vraag was toen actueel maar nu, drie jaar later, nog steeds. Daarom keert ze terug en is rasoptimist Hajenius weer onze gids om haar actuele kijk op Europa met ons delen." Kom kijken op woensdag 11 april om 20.15 uur in Theater aan het Spui.

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie