Spektakeldecor De Oresteia

Het decor van De Oresteia is een flinke uitdaging voor de acteurs, volgens Ruud Brouwer die hoofd is van het decoratelier van Het Nationale Theater. Kijkend naar de golvende vloer is direct duidelijk waarom. Dit is een pittige klus voor de spelers.


Ver weg van het Korte Voorhout, op een bedrijventerrein in Ypenburg, huist de gigantische werkplaats van Het Nationale Theater. Hier wordt alles gebouwd wat op het toneel komt te staan. Drie motoren zetten 
het speelvlak van het decor van De Oresteia in beweging zodat de vloer helemaal rond kan draaien. "En dat is nog maar een klein deel van de mogelijkheden", aldus Brouwer. Er zijn nog veel meer trucs mogelijk in dit decor, maar welke dat zijn, vertelt hij niet. Bedrijfsgeheim.

'Zodra er een snoer aan zit, trekken wij ons terug' 

Brouwer: "Het is een ontwerp van Bernhard Hammer die ook het enorme decor van Anne ontwierp. Bij hem weet je dat er spektakel komt. Bij De Prooi draaiden de bureaus met vloer en al ondersteboven en voor Midzomernachtsdroom bedacht hij dat er vierduizend kilo kurk uit de kap kwam vallen. Dit decor bestaat uit meer dan 35 delen. In sommige theaters kun je niet de hoek om met een decorstuk dat langer is dan zes meter. Dus als een deel acht meter is, moet je een naad maken." Een beetje grotezaaldecor zoals dit betekent twee maanden werk voor drie tot vijf mensen. Brouwer en zijn medewerkers bemoeien zich niet met de techniek. "Zodra ergens een snoer aanzit, trekken wij ons terug. Dat doen de technici. We overleggen voortdurend. We kunnen niet zonder elkaar."

Speeldata

De Oresteia gaat op 7 april in première in de Koninklijke Schouwburg en toert t/m 3 juni langs de theaters. Met Bram Coopmans, Hans Croiset, Hannah Hoekstra, Vincent Linthorst, Anniek Pheifer, Bram Suijker, Romana Vrede e.a.
 

Foto Sanne Peper

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie