Theatertips #13

Welke voorstellingen die komende week te zien zijn bij Het Nationale Theater mag je echt niet missen? Programmadirecteur Cees Debets, coördinator programmering & programma’s Joost de Kleine Beek en programmeurs Miel van Teijlingen, Marijtje Pronk en John de Weerd weten als geen ander wat er te zien is. Iedere week geven zij theatertips: voorstellingen die je echt MOET zien!

1: Amadeus

Programmeur Miel van Teijlingen heeft 'superveel zin in Amadeus'. Niet omdat de Warme Winkel en Nieuw West de iconische film uit 1984 zo verfijnd naar het theater brengen maar juist omdat ze ingaan op de vraag: wat houdt het in om kunstenaar te zijn? Is dat het zwoegen zoals Salieri dat deed of moet je juist je talent laten vloeien zoals Mozart? Amadeus is een superenergieke, muzikale en spannende voorstelling waarin theatermakers Marien Jongewaard en Vincent Rietveld clashen, duelleren en reflecteren op hun eigen makerschap en de waarde van kunst. Ondersteund door de getalenteerde jazzbroers Bram en Jasper Stadhouders en dit alles langs het beroemde verhaal van Mozart en Salieri. Gaan!" Wanneer? Op vrijdag 6 april om 20.15 uur in Theater aan het Spui.

Amadeus. Foto: Sofie Knijff

2: Zoetstof

Zaal 3-programmeur John de Weerd raadt de voorstelling Zoetstof aan van De Vlieg, die op donderdag 5 april te zien is in Zaal 3 om 20.30 uur. De Vlieg bestaat uit Linda Zijl en Teun Smits. Ze maken toneel vanuit hun belangstelling voor het kleinmenselijk gedrag. Zoetstof vertelt het verhaal over drie broers die samen komen nadat hun vader is overleden.
"Het leuke aan dit gezelschap is dat zij als twee jonge mensen erg conventioneel theater maken waar je toch graag naar wil blijven kijken. Dit komt vooral door het cynisme van de teksten van Smits en de scherpte van de regie van Linda Zijl. Personages worden met veel ongemak en humor neergezet als worstelende wezens in de zinloosheid van het bestaan. Tegen alle vernieuwing in buigend deze twee zich over menselijk gedrag en creëren ze zowel een gevoel van “sterke empathie en de neiging om de personages eens flink op hun gezicht te timmeren”, aldus Marijn Lems over de voorstelling in de Theaterkrant.


3: De Oresteia

"Zaterdag 7 april is het zover, de première Van De Oresteia", zegt theaterdirecteur Cees Debets. "Niet voor het eerst want de echte eerste opvoering vond plaats in Athene, 458 voor Christus. Regisseur Theu Boermans vertelt op zijn manier dit eeuwenoude verhaal, met een groep fantastische acteurs. U ziet onder andere Romana Vrede die afgelopen seizoen de toneelprijs Theo d’Or won en Hans Croiset die de Louis d’Or won. Een indrukwekkend decor in een voorstelling waar vanuit de uitzichtloze bloedwraak de rechtspraak ontstaat. Theu Boermans zegt dat na Hamlet dit de theatertekst is die je minstens een keer gezien moet hebben. Grijp uw kans!!!" De Oresteia is tot 3 juni te zien in Den Haag en de rest van Nederland. 

4: De onzichtbare man

Regisseur Jetse Batelaan staat garant voor fantastische, ontregelende en vaak hoogst komische voorstellingen voor kinderen én de volwassen die in de zaal zitten, zegt Joost de Kleine Beek, coördinator programmering & programma’s. "Zijn nieuwste voorstelling De Onzichtbare Man is voor iedereen vanaf vier jaar oud en volgens de flyer “verstoppertje spelen op filosofisch niveau”. Naast de jonge Haagse actrice Nimuë Walraven en performance-talent Marijn Brussaard staat de koning van de tragikomedie op het podium: mime-acteur René van ’t Hof, die u ongetwijfeld kent van het legendarische gezelschap Carver, zijn rollen in Jiskefet of als Kees uit de Flodder. De Nederlandse theatercritici liet het sterren regenen op De Onzichtbare Man. 'Het daverende applaus is terecht', schreef De Volkskrant. Genoeg garanties dus voor een heerlijke theatermiddag. Kom kijken naar wat je niet kunt zien!" Kom op zondag 8 april om 15.00 naar Theater aan het Spui.

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie