Bram Suijker: 'De Oresteia is echt een volbloed tragedie'

Acteur Bram Suijker van Het Nationale Theater kijkt uit naar de première van De Oresteia op zaterdag 7 april in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. "De rol van Orestes is een enorme uitdaging voor mij. Ik heb voor deze rol niets aan mijn humor en virtuositeit. De Oresteia is echt een volbloed tragedie."

"Ik ben al lang niet meer zo zenuwachtig geweest voor een première." Veel kun je volgens de acteur niet doen aan de zenuwen. "Die slaan pas vlak voordat je het podium opstapt toe. Maar ik heb er vertrouwen in. Juist op zo'n moment valt het kwartje." Suijker speelt de gekwelde jonge Orestes in het stuk. Het Nationale Theater brengt elk seizoen een klassieker uit de toneelgeschiedenis. Dit jaar is dat de Oresteia van Aischylos uit 460 voor Christus.

Het verhaal

Om voor zijn oorlog tegen Troje gunstige wind af te dwingen, offert Agamemnon zijn eigen dochter aan de goden. Uit wraak wordt hij bij thuiskomst door zijn vrouw Klytaimnestra vermoord. Enkele jaren later wreekt hun zoon Orestes zijn vader en vermoordt zijn moeder. Om aan deze eindeloze bloedwraak een einde te maken, wordt een rechtbank ingesteld. De eerste in de geschiedenis. Daar draait het om de vraag: Is de moord op de vader en echtgenoot gerechtvaardigder dan de moord op de moeder? En waarom?

'Verhaal kan als bom inslaan' 

"Dit is voor het publiek de kans om een echte tragedie te zien in de puurste vorm. In een tijd waarin veel toneel met een knipoog wordt gebracht is dat een cadeautje", zegt Suijker. "Ik zou daar zelf graag bij willen zijn als publiek. Het is niet snel en kort: De voorstelling is meer te vergelijken met het lezen van een goed boek. Ik denk dat het verhaal bij het publiek als een bom kan inslaan", besluit hij.

Speeldata

De Oresteia van Het Nationale Theater is van 3 april tot en met 3 juni te zien in heel Nederland. Kijk hier voor meer informatie, kaarten en alle speeldata. 

 Foto: Anneke Hymmen

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie