Movies that Matter in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag

Het Movies that Matter festival vindt plaats van 23 tot en met 31 maart in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. In totaal worden er zo'n zeventig films films-en documentaires over mensenrechten, vrede en vrijheid vertoond. Daarnaast zijn er debatten, lezingen, exposities en live muziek. 


Vijf prominente Nederlanders, waaronder artistiek leider Eric de Vroedt van Het Nationale Theater hebben een film geselecteerd voor het programma-onderdeel Weapen of Choice. Gloria Wekker, Sinan Can, Nadia Moussaid, Eric de Vroedt en Marjan Minnesma hebben ook een film gekozen waarvan zij overtuigd zijn dat die de blik op
de wereld verandert. Voorafgaand aan de vertoning op het Movies that Matter Festival, worden zij in de zaal live geïnterviewd over hun leven, werk en keuze voor deze specifieke film.

So Help Me God

De documentaire So Help Me God, over een onconventionele Brusselse onderzoeksrechter is de keuze van artistiek leider van Het Nationale Theater in Den Haag. De documentaire is een' fly on the wall-portret' van de kleurrijke Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez. Terwijl ze op meesterlijke wijze een gestage optocht van grote en kleine criminelen aan de tand voelt, begeleiden haar ongefilterde meningen en ontwapenende humor deze rauwe inkijk in het Belgische rechtssysteem. Het cold case-onderzoek naar de moord op twee prostituees vormt de rode draad.

Daughthers of Dust

Emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker kiest voor Daughters of the Dust, de eerste grote bioscooprelease van een zwarte vrouwelijke filmmaker. Onderzoeksjournalist en
programmamaker Sinan Can gaat voor de magische speelfilm The Fall. Delicate Balance over
Uruguay is de keuze van presentator Nadia Moussaid. Marjan Minnesma, directeur van de Stichting Urgenda, laat met de documentaire Albatross het effect van plastic zien.

The Fall

Sinan Can kiest voor de film The Fall. Werkelijkheid en fantasie doorkruisen elkaar in deze magische vertelling van Tarsem Singh (The Cell) over de vriendschap tussen een vijfjarig meisje en een stuntman in een ziekenhuis in het Los Angeles van de jaren twintig.

Delicate Balance

Nadia Moussaid heeft gekozen voor de film Delicate Balance. Drie verhalen uit verschillende continenten over heden en toekomst van de mensheid, met een interview met de voormalig president van Uruguay José Mujica als rode draad. Zijn ideeën over de moderne samenleving, waar economische belangen prevaleren boven menselijke waarden, zijn de verbindende factor.

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie