Theatertips #10

Welke voorstellingen die komende week te zien zijn bij Het Nationale Theater mag je echt niet missen? Programmadirecteur Cees Debets, coördinator programmering & programma’s Joost de Kleine Beek en programmeurs Miel van Teijlingen, Marijtje Pronk en John de Weerd weten als geen ander wat er te zien is. Iedere week geven zij theatertips: voorstellingen die je echt MOET zien!

1: Koor

Koor van Peter Verhelst / NTGent is volgens programmeur Miel van Teijlingen een must-see. “Drie jaar geleden stelden we Theater aan het Spui een week lang beschikbaar aan de Vlaamse auteur, regisseur en beeldend kunstenaar Peter Verhelst”, vertelt Van Teijlingen. “Verhelst XL was een ode aan het werk van het Vlaamse multi-talent Verhelst. We presenteerde een tentoonstelling die een plek werd waar tijd geen rol speelde, waar nagedacht kon worden en genoten. Een aangename ruimte waar aan de hand van vier installatiekunstwerken nieuwe rituelen werden gecreëerd. Ook toonden we zijn voorstelling Hotel Malaria, presenteerden we zijn boek De kunst van het crashen en speelde zijn vaste geluidsontwerper Kreng de filmische muziekervaring Arcanum. Dinsdag 13 maart om 20.15 uur zijn Peter Verhelst en Kreng terug in Theater aan het Spui voor de voorstelling Koor die zij maakten onder de vlag van NTGent. Koor is een bloemlezing uit het eigen poëziewerk van Verhelst. Het wordt intiem en we worden als het ware ontvangen in de huiskamer van Verhelst. Hij fluistert zijn poëzie bijna in uw oren. Warm aanbevolen!”

2: Nu Ben Ik Medea

Joost de Kleine Beek tipt: Nu Ben Ik Medea van Khadija El Kharraz Alami / Productiehuis Theater Rotterdam die op vrijdag 16 maart om 20.30 uur te zien is in Zaal 3. “Soms ben je instant fan van een performer!”, zegt Joost de Kleine Beek. “Toen ik Khadija El Kharraz Alami voor het eerst zag spelen met haar gezelschap Le Mouton Noir op festival Over het IJ, was ik meteen verkocht. Ongelooflijk ambitieus, intelligent en persoonlijk: als Khadija op het podium staat, gebeurt er iets bijzonders. In haar nieuwe voorstelling Nu Ben Ik Medea gooit ze alles in de strijd: in 75 minuten versnijdt ze de klassieke Griekse tragedie en haar eigen levensverhaal tot een energieke, intrigerende en ontroerende performance. Ze speelt een spel met het publiek, speelt met onzichtbare personages, ruziet, twijfelt, luistert naar muziek, zoekt naar liefde en vriendschap. Zet zichzelf op het spel. Khadija is een natuurkracht. En in Zaal 3 zit je daar als publiek bovenop. Gaat dat zien!”

3: KID


“De jonge theatermakers van BOG proberen grip te krijgen op grote, filosofische onderwerpen. Met KID. doen ze dit voor het eerst ook voor een jong publiek vanaf 8 jaar”, aldus Zaal 3-stagiaire Eva van der Weerd. “KID is eigenlijk twee voorstellingen in één, gescheiden door een muur. De kinderen zitten aan de ene kant, de volwassenen aan de andere. De acteurs rennen en klimmen heen en weer. Wat aan de andere kant te zien is, kun je alleen maar raden.  Wat betekent het eigenlijk om volwassen te zijn? Wat zijn volwassenen in de ogen van kinderen? Dit soort vragen worden op een brutale manier aan de kaak gesteld in KID. Leen vooral even je neefje, nichtje of buurmeisje en ga deze voorstelling zien. Je bent verzekerd van een hilarische avond en een goed gesprek achteraf. Let op: de voorstelling is nagenoeg uitverkocht. Wees er dus snel bij als je net zo enthousiast bent als wij!” Interesse in KID? Kom dan op vrijdag 16 maart kijken naar deze voorstelling in Theater aan het Spui om 19.30 uur. 

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie