Metropolis 1: 'Eclectisch, actueel, speels en prikkelend'

"Eclectisch, actueel, speels en prikkelend." Zo omschrijft actrice Mariana Aparicio Torres de voorstelling Metropolis 1 die op vrijdag 9 maart in première gaat in Theater aan het Spui. De komende vier jaar slaat Sadettin Kirmiziyüz de handen ineen met Het Nationale Theater om het vierluik Metropolis op de planken te brengen. In het eerste deel draait het om het thema onderwijs.

Aparicio Torres neemt de rol van docente Sofia op zich in de voorstelling over het fictieve Haagse Oranjecollege die de status excellente school wil behalen. "Het is een bijna irritant bevlogen docente met een geheim", verklapt de actrice. "Ook speel ik een stereotype moeder." In eerste instantie vond ze het thema onderwijs een beetje tuttig. "Maar tijdens het maakproces zijn mijn ogen geopend. Ik wist al wel dat het onderwijs een ondergeschoven kindje is. Als het goed gaat op school, gaat het ook goed in de wijk en stad." Voor Metropolis 1 is regisseur-en acteur Sadettin Kirmiziyüz in gesprek gegaan met onder meer Haagse leerkrachten, docenten en veiligheidscoördinatoren. Deze verhalen zijn op theatrale wijze verwerkt in de voorstelling. "Ik hoop dat we met Metropolis 1 een lans kunnen breken voor goed onderwijs."

'Toptijd op school'

Regisseur Sadettin Kirmiziyüz betrekt alle spelers nauw in het maakproces. "We hebben de voorstelling echt samen gemaakt, maar als er beslissingen moeten worden gemaakt, hakt hij de knoop door." Eerder werkte ze al samen bij De Appel in Den Haag en in Mighty Society van HNT-regisseur Eric de Vroedt. Zelf kijkt Aparicio Torres terug op een mooie schooltijd. "Een toptijd. Ik weet al mijn leraren nog bij naam. Ik denk nog steeds terug aan de strenge leraren, maar er waren ook docenten die meer als een vriend voelden."

Over Metropolis 1

Het Haagse Oranjecollege staat op het punt van een grote doorbraak. Directeur Erica (Antoinette Jelgersma) zet alles op alles om haar school in the picture te krijgen als excellente school. Ondertussen zien we leerlingen kopje onder gaan, omdat zij meer zorgen hebben dan goed voor hen is, en probeert conciërge Otto (Stefan de Walle) te redden wat er te redden valt. Terwijl de school zich concentreert op anti-radicalisering, dringt de georganiseerde misdaad ongezien de school binnen. Zij zorgen immers wel voor families die het niet zo makkelijk hebben…
Waar vecht je voor als leraar? Een betere toekomst voor de buurt, de maatschappij, de leerling? Mag je mensen laten vallen, omdat je nu eenmaal niet iedereen kunt redden?


Speeldata

Bekijk hier alle speeldata van Metropolis. Van 17 tot 21 april keert de voorstelling terug naar Den Haag.

Foto: Bart Grietens

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie