Eerste lezing De Oresteia is een feit

De eerste lezing van de De Oresteia heeft maandag plaatsgevonden in de HNT Studio's in Den Haag. De Oresteia is dé oertekst van het westerse toneel. De première vindt plaats op op zaterdag 7 april in de Koninklijke Schouwburg. Bram Coopmans speelt de rol van Agamemnon en kijkt uit naar deze nieuwe productie die wordt geregisseerd door Theu Boermans. "Dit is nou een tekst waar je als acteur je tanden in kunt zetten." 

Naast Coopmans schitteren Theo d'Or-winnares Romana Vrede en Louis d'Or-winnaar Hans Croiset samen in deze voorstelling. Onder meer Anniek Pheifer, Bram Suijker, Hannah Hoekstra en Vincent Linthorst, onderdeel van het vaste ensemble van Het Nationale Theater, spelen ook in De Oresteia. 

Over De Oresteia

Trump, Poetin, Erdogan – de sterke leider is wereldwijd in opmars en stelt de democratische rechtsstaat van binnenuit op de proef. Het bedrijfsleven en de (social) media oefenen een steeds grotere invloed uit op het beleid. Jaren geleden verworven burgerrechten voor vrouwen, homo’s en minderheden staan opeens weer ter discussie. Deze ontwikkelingen zijn voor Theu Boermans aanleiding voor een gedachte-experiment. Hoe zou de wereld er over vijf of tien jaar uit kunnen zien? In zijn Oresteia schetst Theu Boermans een wereld waarin de ‘clash of civilizations’ zojuist heeft plaatsgevonden: de oorlog tussen Oost en West is gestreden, dictator Agamemnon komt zegevierend thuis. Maar daar heeft zijn vrouw Klytaimnestra ter ere van zijn glorieuze thuiskomst een bloedstollende verrassing voor hem voorbereid, die zij hem onder het toeziend oog van hun kinderen toedient. De Oresteia laat zien wat er gebeurt als een vrouw in verzet komt tegen de barbarij die onze beschaving ondermijnt.

 

 

 

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie