Razendsnelle voorstelling Bloedlink is soort ‘Truth or Dare’

Na de vondst van een pistool krijgt een lerares eindelijk controle over haar probleemklas. De nieuwe NTjong-voorstelling Bloedlink (14+) gaat op zaterdag 24 februari in première in het Haagse Theater aan het Spui.

Casper Vandeputte bundelt voor Bloedlink bewust de krachten met het Utrechtse DOX. Binnen dit gezelschap zijn de begrippen talentontwikkeling, productie en educatie onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Toneelscholen zijn zo vormend: ook over hoe je nadenkt. Deze ‘Doxers’ hebben hun talenten ontwikkeld door echt hun eigen pad te bewandelen. Dat geeft een bepaalde echtheid aan de voorstelling en het zorgt voor hele levendige en intensieve discussies in het repetitielokaal.” Talentontwikkeling sluit ook aan bij de doelstellingen van Het Nationale Theater, waar NTjong onderdeel van uitmaakt.

Repetitieproces is balanceeract

De lerares wordt gespeeld door actrice Samora Bergtop, die naast haar acteerwerk ook actief is met haar bedrijf Wellmade Productions. De acteurs hebben samen met Vandeputte hun stempel gedrukt op de inhoud van de voorstelling. “Zoveel inspraak van zoveel mensen is een flinke balanceeract voor mij als regisseur”, zegt Vandeputte. “In het verleden heb ik met deze aanpak ook wel eens de controle verloren, maar ik krijg het nu steeds beter onder de knie en het levert enorm veel op. Alle scènes zijn de afgelopen weken door die manier van werken gegroeid.”

Beerput gaat open

Vandeputte: “Het is een theatraal gegeven. Een lerares, die moeite heeft haar klas onder controle te krijgen, heeft door de toevallige vondst van een pistool opeens de macht. Vragen en irritaties waar zij al langer mee rondloopt, komen eruit. Met elke leerling heeft zij wel een appeltje te schillen en dit leidt tot verschillende confrontaties waarin ook de leerlingen tegenover elkaar komen te staan. Kortom: er gaat een beerput open.” Frustraties over vooroordelen, onmogelijke liefdes, pesten en het onderwijs komen voorbij in deze jeugdvoorstelling. “Het klaslokaal in Bloedlink is een laboratorium waar ik alle belangrijke, uitgesproken en controversiële meningen die er in onze samenleving spelen, met elkaar wil laten botsen", besluit de regisseur.

Bloedlink is van 22 februari tot 19 april te zien in theaters in heel Nederland. 

Foto: Julian Maiwald

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie